Eirik Lereim var dommer da saken gikk for Fosen tingrett på Brekstad.

Ble ikke nevnt i prospektet

Boligen, som ble ført opp i 1980 i Fosen, ble kjøpt høsten 2012. Selger har siden avgått med døden, men overdragelsen ble forsikret gjennom Protector Forsikring ASA.

Paret hadde før kjøpet vært på åpen visning på eiendommen, og ble under visningen fortalt at selgeren ved en anledning hadde opplevd vanninntrenging i kjelleren. Det ble opplyst at det var relativt mye vann som hadde kommet inn, men at dette var fjernet før det hadde oppstått skade.

Av prospektet framgår ikke at tidligere eier har opplevd vann i kjelleren. Det er imidlertid opplyst i egenerklæring og i boligsalgsrapporten, at tidligere eier hadde vært nødt til å skifte de tre nederste radene av Leca-blokker i kjelleren. Dette fordi disse var begynt å forvitre. Kjelleren ble imidlertid i den samme boligsalgsrapporten beskrevet som tørr og luftig på dagen for befaring, og grunnmuren var som resten av huset gitt tilstandsgrad 1 av takstmannen.

Vannet sto et par centimeter på gulvet

I februar 2013 ble det oppdaget av de nye eierne at det var kommet vann inn i kjelleren. De nye eierne opplyste i retten at vannet sto et par centimeter på gulvet. Vannmengdene gjorde at paret fant det nødvendig å bore hull gjennom en vegg til tilstøtende rom med sluk.  Saksøkerne sendte skademelding til sitt eget forsikringsselskap, Terra forsikring,  som bestilte befaring av skadestedet av takstmann.

Høsten 2013 reklamerte paret som hadde overtatt boligen til Bo Eiendomsmegling. Av reklamasjonen fremgår: «På nyåret i år, ca 2-3 måneder etter overtakelse, oppdaget vi store fuktskader i kjelleretasjen som gir bl. a. skade på inventar.»

I januar 2014 oppdaget saksøkerne at det kom vann fra himlingen på soverommet. Etter befaring fra Trond Brekstad ble det konstatert at fukten kom fra ventilasjonsanlegget på loftet, og at isolasjonen der var fuktig. 24. april 2014 oversendte saksøkerne ved advokat sin advokat en reklamasjon på ventilasjonsanlegget.  Protector Forsikring avviste så vel kravet vedrørende drenering som reklamasjon på ventilasjonsanlegget.

60.000 kroner

Saksøkerne la ned et krav på 215.505 kroner overfor Protector Forsikring.

Saksøkte har i grove trekk gjort gjeldende at det er ikke opplyst annet enn at dreneringen er oppført samtidig som huset. På tidspunktet for overtagelsen var dreneringen derfor over 30 år gammel. På tiden for oppføring var det ikke krav om drenering, men man opererte med et funksjonskrav som tilsa at muren skulle holde vann ute. Saksøkte mener saksøker ikke har godtgjort at dette funksjonskravet ikke er oppfylt.

Protector Forsikring ble i Fosen tingrett dømt til å betale de nye eierne et prisavslag på 60.000 kroner med henvisning til avhendingsloven.