Det mest vellykkede utviklingsarbeidet kommer gjennom helhetstenking og nettverksbygging som ikke lar seg hindre av sektorsamfunnet, mener daglig leder i Åfjord Utvikling, David Mouritzen.

Samarbeid mellom ulike sektorer

Det er flere grunner til at man i Åfjord ikke lar seg begrense av sektortenking, forklarer han.

- Åfjord Utvikling jobber for å gjøre Åfjord attraktiv for bedrifter, som bosted og som besøkssted. Det jobbes med å skape nettverk og samarbeid mellom forskjellige sektorer. Det skjer blant annet ved de månedlige velbesøkte frokostmøtene, der næringsliv og kommunale aktører inviteres til å presentere og diskutere nye tiltak i kommunen, sier David.

Andre eksempler er planleggingen av bygdefestivalen Åfjord Utopia, hvor representanter fra private næringer og kommunale aktører også sitter i planleggingskomiteen. I kommunen er det en politisk velvilje til å inkludere den private sektor, og det skjer fordi enkeltpersoner og ildsjeler med forandringskraft får handlerom, mener Mouritzen.

- Et eksempel på sistnevnte var da man etablerte broen til Linesøya. I den forbindelse sprengte man bort store steinmasser på Stokkøya. På oppfordring fra lokale aktører fikk man i etterkant regulert området til et boligfelt slik at området nå kommer til å bli en attraktiv plass for både næringsliv og som bosted, sier han.

For å hjelpe de lokale aktørene på vei er temaet for årets bygdefestival lokal mat. Åfjord Utvikling har kontakt med en rekke ildsjeler som ønsker å styrke lokal produksjon til det lokale markedet.

- Det vil lages et marked for lokale produkter og til festlighetene vil en logo for lokal mat presenteres. Åfjord kommune viser sin interesse for initiativet ved å inngå avtaler om omsetting av lokale matvarer i den offentlige bespisningen, og private restauratører er kontaktet med tanke på å inngå avtaler om kjøp av lokalproduserte varer.

Utvikling av lokal identitet

Det arbeides med utvikling av lokal identitet i relasjon til kommunens utviklingskultur med tanke på samarbeidsånd, toleranse og det å gi rom og mulighet for de ildsjelene som finnes. For å sikre langsiktig verdiskaping må det skapes handlerom for aktører med forandringskraft, tror David.

- Om vindmølleutbyggingen blir en realitet vil det kanskje kunne bli et sted mellom ti og femten varige arbeidsplasser- og det er riktig fint, men ikke noe som betyr noe vesentlig verken økonomisk eller profilmessig for Åfjord. Vi har sterke bedrifter innen entreprenørbransjen, og en vekst her vil i prinsippet bety mer fra en økonomisk vinkel, sier David.

I forhold til attraktivitetsverdi og antall arbeidsplasser er Strandbaren og sjøsenteret på Stokkøya fortsatt et bedre aktiv for Åfjord kommune enn ti-femten arbeidsplasser som serviserer vindmøller, mener han.

- Sagt med andre ord, vil vi innfri potensialet for langsiktig verdiskaping må vi tenke større og mer utradisjonelt enn bare service av vindmøller. Vi må derfor tenke på hvilke sekundære langsiktige innsatser det kan komme til å bli. Her ser vi hydrogen som en mulig game changer, altså en faktor som endrer radikalt på eksisterende premisser, men vi må også tenke turisme- og opplevelsesøkonomi.

Sekundær verdiskaping

Fosen står overfor en eventuell stor vindkraftutbygging. Fokuset frem til nå har vært på en kortsiktig lokal verdiskaping, som naturlig nok vil oppstå i en etableringsfase, opplyser David.

- I tillegg bør vi ha en plan for langsiktig og sekundær verdiskaping der vi tillater oss å tenke visjonært og fremtidsorientert. Sett i det lys har vi valgt å behandle hydrogen som en mulig game changer. Det betyr at vi allerede nå må avdekke muligheter og perspektiver for etablering av en mulig kommende vindsatsing. Det er ønskelig at resultatet kommer til uttrykk gjennom større diversitet og robusthet i næringene på Fosen, sier han.

Denne situasjonen danner rammene for konferansen «Bærekraftige Game Changers» som skal avholdes 19. juni på Stokkøya. Konferansen skal ta for seg tema som vind og vann, entreprenørskap og nyskaping. Olje- og energiminister Tord Lien kommer, i tillegg til representanter fra SINTEF, Sarepta Energi, Vestas og Kongsberg og Fosen Vind/Statkraft. Konferansier for dagen er Anne Lindmo, og det vil bli innslag fra blant annet ordfører Vibeke Stjern og Roar Svenning.