Kartverket har reist navnesak på elvenavnet Skaua eller Skauga og dalnavnet Skaudalen i Rissa kommune. I tillegg er bruksnavna under gårdsnummer 108 Skau/Skaug og 105 Øverskau/Overskaug tatt med i navnesaken. Saken ble reist på oppfordring av organisasjonen «Alt for Skaugdalen», med en underskriftsliste med 117 underskrifter.

Vil ha g

Svært mange skaugdalinger mener disse navnene skal skrives med g, og høringsuttaleser som er kommet fra bygdefolk understøtter dette.

Språkrådet mener argumentasjonen i uttalelsene er vag og delvis følelsesbetont. Mange hevder formene uten g føles «fremmed».

Kommunen ønsker skrivemåten Skauga for elva, og stiller seg åpen når det gjelder dalnavnet.

Ikke skog

Gårdsnavnet Skau har ingenting med ordet skog å gjøre. Det er flere teorier om opphavet. Det kan være både et skauf ‘revehale’, og skauð, men neppe noen stamme skaug-, skriver språkrådet i sitt brev til Rissa kommune.

Språkrådets tilråding:

Ut fra en navnefaglig vurdering tilrår vi at en holder på det historisk korrekte Skau i gårdsnavna Skau og Øverskau med relasjonsnavn, og Skaudalen. Det mest konsekvente ville sjølsagt være å normere hele navnekomplekset uten g. Men når det gjelder elvenavnet, virker Skauga å være så godt innarbeidet i nyere tid at vi kan rå til at dette får offisiell status ved siden av det tradisjonelle Skaudalselva. Begge bør registreres.

Navnekomiteen i Rissa skal behandle denne og andre navnesaker i sitt møte onsdag.