Kommunen har i mange år hatt økning i melkeproduksjon og har hatt blant de høyeste leveransene i Sør-Trøndelag. Daglig produseres melk til hele 32 000 melkekartonger i Åfjord, og melkeproduksjonen er en viktig bærebjelke i bygda.

- Viktig med målrettet rådgivning

Produsentmiljøet er sterkt og utviklingsrettet, og bøndene møtes ofte til fagkvelder med ulike tema. I et slikt miljø ønsker man ikke å hvile på laurbærene fordi man historisk sett har vært gode, man ønsker å bli bedre, over hele linja, opplyser landbrukssjef Hilde Haugdahl Humstad.

Derfor starter nå Åfjord kommune et rådgivningsprosjekt i samarbeid med TINE, som tilbyr rådgivning til hver enkel produsent.

- Til tross for at melkeprodusentene i Åfjord er dyktige og produserer mye melk, er de likevel svært forskjellige, sier Anne-Lise Haugdahl Humstad, prosjektleder i landbruksprosjektet.

Allerede er det en del som har bygd om, eller bygd nye fjøs, mens andre er i en prosess omkring eierskifte eller vet kanskje ikke om de skal avvikle eller fortsette. Alle disse produsentene har ulike muligheter og utfordringer, og vi håper prosjektet kan bidra til at man griper disse mulighetene og takler utfordringene. Da er det viktig at man målretter rådgivningen til hver enkelt, tror hun.

Støtter hver enkelt melkebonde

Prosjektet, som er kalt «God fremtid på melkeproduksjonsbruk i Sør-Trøndelag», ledes av Per Morten Dalsaune i TINE, og har som mål å stimulere melkeprodusentene til å møte framtiden på en offensiv og god måte. Åfjord kommune setter av midler for å bistå i prosjektet, og dekker det første individuelle møtet for hvert gårdsbruk. Landbrukssjef Hilde Haugdahl Humstad er en av pådriverne for prosjektet.

- Det handler om hvilket landbruk Åfjord skal ha. Vi ønsker en levende kommune med drift og bosetting ute i alle grendene. Også i Åfjord er landbruket og gode norske råvarer grunnlag for mange arbeidsplasser, ikke bare i selve landbruket, men også innenfor handel, reiseliv og andre næringer. Landbruket er uten tvil svært viktig for kommunen vår, sier hun.

- Offensiv holdning

Det hele starter med at det avholdes et informasjonsmøte om melkeprosjektet i Åfjord, for alle nåværende og mulige melkeprodusenter. Deretter vil alle melkeprodusenter i kommunen få besøk av en nøkkelrådgiver i perioden fra mai og utover i 2015. Besøket er ment å avklare hvorvidt eierne ønsker å gå inn i en utviklingsprosess for hele bruket. Det første besøket er gratis for det enkelte bruk, deretter er det egenbetaling per rådgivningstime for de som ønsker å delta i prosjektet. Rådgiverne har erfaring fra ulike utviklingsprosjekt og vil stå for den videre rådgivningen. Eksempler på dette kan være produksjonsplan, driftsplan, kalkyler og lignende.

- Vi ønsker at så mange som mulig vil benytte seg av tilbudet, og på den måten få støtte til å ta stilling til hvordan gården skal drives framover. Vi skal bidra til at gårdbrukerne får en offensiv holdning og setter inn tiltak som styrker deres fremtid som melkeprodusenter, eventuelt i kombinasjon med annen virksomhet. Utgangspunktet er gårdens og menneskelige ressurser. Vi håper at gårdbrukerne synes dette opplegget kan være et positivt bidrag både overfor hver enkelt og for produsentmiljøet i kommunen, sier prosjektleder Dalsaune.

Informasjonsmøtet holdes mandag til uka.