Torsdag 30. april inviterer Helse- og oppvekstklassen ved Åfjord VGS til kulturverksted på Bakeriet for å sette fokus på internasjonalisering og inkludering.

- Det er ganske unikt med 22 nasjonaliteter i en bygd, og vi har flere fremmedspråklige  i skolen. Vi ønsker fokus på inkludering og internasjonalisering av skole og lokalsamfunn, slik at vi unngår at det blir ”vi” og ”dem”, sier rådgiver ved Åfjord VGS, Astrid Coyne.

Mange bidrag

Coyne og elever fra Helse- og oppvekstlinja står bak ideen til kulturverkstedet, men elever fra hele skolen skal være med å bidra under kulturverkstedet.

-Det skjer mye positivt på skolen vår. Dette prosjektet har som mål å vende blikket ut, med fokus på internasjonalisering og ikke bare lille Norge, sier lærer Mona Fjeld.

Åfjord kommune har innbyggere med ulik kulturell bakgrunn, hele 22 forskjellige nasjonaliteter. Elevene driver nå å leiter opp de ulike flaggene til den enkelte nasjonene, forteller Fjeld.

-Disse skal henges opp under kulturverkstedet for å representere de ulike nasjonalitetene, sier hun.

Hovedinnslaget under arrangementet på Bakeriet er den syriske journalisten Anas Zarzar, som skal vise bilder fra hjemlandet.

-Vi håper også å få til en presentasjon av samisk kultur, vi satser på kultur med stor bredde, sier Fjeld.

Internasjonal dag

Det blir sang og ulike typer dans, med fokus på allsidighet i forhold til kultur, forklarer hun.

-Vi ønsker at alle som kommer hit skal føle seg velkomne til bygda, og at våre ungdommer skal se kvaliteten i å ha så mange forskjellige kulturer her, sier Mona.

Arrangementet skal være en liten prøve til noe Fjeld håper kan bli til noe større,  og ideen kom etter at klassen besøkte norskopplæringsgruppa i kommunen.

- Dette blir en liten prøve, vi håper å få til et enda større arrangement til høsten, en internasjonal dag. Alle brikkene er ikke på plass, men vi tror dette skal bli et fin dag med positiv fokus, sier Fjeld.