- Dere skal være smertelig klar over at dagens skolestruktur ikke er bærekraftig. Vi har ikke penger til å drifte skolene slik det er i dag.

Det var kommunalsjef Kjetil By Rise sin formaning til politikerne før de startet diskusjonen rundt fremtidens skoletilbud i Bjugn.

Han var også klar på at dersom politikerne valgte å bevare Fagerenget, må man starte planleggingen av et nytt bygg.

- Å bruke penger på dagens bygg anbefaler jeg ikke. Det er det ingen vits til å forsøke å berge, sa han.

Flertall for nedleggelse

Et flertall av representantene valgte å stemme for Gerd Hegvik (Sp), leder av hovedutvalgets forslag sitt forslag i fire punkter.

Dersom hovedutvalgslederens innstilling blir vedtatt i kommunestyret, innbærer det at Fagerenget skole legges ned, og elevene flyttes til Vallersund oppvekstsenter fra høsten 2015.

Videre i innstillingen står det at barnehagene i Lysøysund-området bør samles i ett anlegg, og at det skal startes en prosess for etablering av ny barnehage med SFO-tilbud i Lysøysund sentrum.

Det står også at en barnehage bør være på 4-6 avdelinger for å sirke pedagogisk og økonomisk forsvarlig drift, og det skal startes planlegging av en ungdomsskole i Botngårdområdet.

- Vi skal gi det beste tilbudet til samtlige elever i Bjugn kommune, og vi har ikke ressurser til å beholde tre skoler. Botngård skole fungerer godt som den gjør i dag, i tillegg til at vi har en ny skole i Vallersund. Den har kapasitet til å ta imot de 40 elevene som er i Fagerenget i dag, sier Hegvik.

Barnehagebarn trolig i midlertidig bygg

- Hva skjer med barnehageungene som går på Fagerenget i dag?

- Barnehageavdelingen i sentrum av Lysøysund må settes i stand til å ta imot barna som i dag går ved Fagerenget. Sannsynligvis trenger vi også en midlertidig bygning i sentrum, i tillegg til den bygningen som er der i dag.

- Hvor lenge må barnehagebarna da være i en midlertidig bygning på grunn av den økonomiske situasjonen i kommunen?

- Det er mye opp til Fylkesmannen som avgjør hvor lenge vi må vente før vi får ta opp et lån, og bygge et nytt bygg, sier Hegvik.

Fire stemte imot

Jan Vollan (H), Liv Helen Strand (Frp), Hans Jørgen Lysø (Ap) og Ole Graneng (Sp) stemte imot forslaget, og valgte i stedet å gå for et forslag som ble fremmet av Høyre.

Punkt én i den går på at prosessen med å bygge ny ungdomsskole i Botngård startes, og i punkt to står det at skolestrukturen i Bjugn ikke endres før ny ungdomsskole tas i bruk.

- Vi sier ikke at man må beholde skolen både i Lysøysund og Vallersund på lang sikt, men vi må gjøre ting i riktig rekkefølge. Vi har behov for å opprettholde den kapasiteten som vi har ved skolene i dag inntil det er bygget en ny ungdomskole i Botngård, sier Jan Vollan (H).

- Skolekapasiteten er allerede sprengt, og hvis vi får noe tilflytning til kommunen, vil det ikke være plass til elevene.

- Hegvik sier at det er kapasitet ved skolen i Vallersund?

- Vallerund har plass til ungene som er der i dag, men jeg er redd for at at de nødvendige investeringene vil gli for langt ut i tid, og vi må legge et hardere press for å få bygget en ny ungdomsskole, mener Vollan.

- Delte partigrupperinger

Avgjørelsen rundt fremtidens skole i Bjugn skal opp til endelig avgjørelse i kommunestyret 28. april.

Hegvik tror det ligger an til et flertall for nedleggelse av Fagerenget i kommunestyret.

- Slik som stemmegivingen gikk skulle en tro det blir et flertall for mitt forslag i kommunestyret, men jeg vil tro det blir en del lobbyvirksomhet før kommunestyremøtet. Bjugn-politikken er litt uforutsigbar i store saker, og det er partigrupperinge, påpeker hun.

Følg Fosna-Folket på Instagram og Twitter.