En mann i tidlig 50-årene var ute på isfiske på Vikafjorden i Stoksund i Åfjord da isen sviktet under ham. Han ble liggende i det iskalde vannet og greide ikke å komme seg opp på egenhånd.

Kraftig nedkjølt

Inne på land hadde Frode Edvardsen oppdaget situasjonen da han kom kjørende, så han stoppet bilen og varslet Torbjørn Strømsnes som bor like ved stedet der ulykken skjedde.

- Vi dro med oss en liten lettbåt som sikkerhet, og gikk ut på isen, forteller Torbjørn.

Ute på isen stod også mannens far, som i mellomtiden hadde sett hva som skjedde. Han skjønte at det var sin sønn, og gikk utpå med det resultatet at han selv gikk gjennom isen.

- Isen var dårlig. Vi greide å få dem opp av vannet, men så gikk førstemann gjennom isen en gang til litt lenger borte. Han var veldig nedkjølt og hadde ingen følelse i hender og føtter, og var ganske forvirra, sier Torbjørn.

Heist opp av redningshelikopter

Helikopterdur kunne høres i det fjerne. Frode fikk berga faren opp i båten mens Torbjørn hadde greid å klatre i land selv. Sønnen kjempet i isvatnet.

- Han skulle nok ikke ha ligget mye lenger i isvatnet før gutta i helikopteret kom og fikk henta ham opp fra vannet, sier Strømsnes.

Frode og Torbjørn var begge i fin form etter hendelsen på isen. Tirsdag mottok de bronsemedalje og diplom fra Carnegies Heltefond for Norge for sin innsats.

- Jeg trodde vi var ferdige med alt dette nå. Det er jo litt artig, men det hadde ikke vært nødvendig med medalje. Det er gutta i helikopteret som skal ha æren, det er de som er de virkelige heltene, sier Torbjørn.Les også: Håkon (22) reddet mann fra drukningsdød - mottok heltemedalje

Fra redningsaksjonen. Foto: Nina Edvardsen