– Grunnet dårlig vær og værmeldingen, ble det ikke klatreinspeksjon i Hellfjorden torsdag, sier ingeniørgeolog Ine Gressetvold i Statens vegvesen.

Det siste steinraset av en viss størrelse på fylkesvei 14 i Roan gikk i Hellfjorden 17. februar. I underkant av én måned tidligere raste en stein på omtrent 10 kilo i frontruta til Paul Eian i samme område. Han kom uskadd fra hendelsen.

Punkter skal undersøkes

Etter en inspeksjon av rasområdet i etterkant av raset 17. februar, ble det besluttet at området skulle gås over systematisk i løpet av våren. Dette for å finne ut om det er nødvendig med ytterligere tiltak i fjellsiden.

Siden det siste raset har det blant annet vært gjennomført en dronekartlegging. Dette førte til at man nå vet hvor steinene raste ut fra i februar. Steinene skal ha rast fra et område over halvveis oppe i fjellet.

– Ingeniørgeologer fra Rambøll har valgt ut punkter i fjellsiden som skal undersøkes nærmere, sier Gressetvold i Statens vegvesen.

Det var planlagt at disse punktene skulle gås over på en éndagsinspeksjon torsdag. Grunnet værforholdene blir inspeksjonen utsatt. Med sterk vind og nedbør vil klatrearbeidet medføre for stor risiko for de som skal utføre arbeidet, opplyser Statens vegvesen.

– Veien må stenges

I forbindelse med inspeksjonen, som nå planlegges gjennomført fredag 17. april, skal det gjøres en vurdering på hva slags tiltak som er nødvendig, forteller ingeniørgeologen.

Etter befaringen blir det trolig på et senere tidspunkt aktuelt at deler av fjellsiden renskes, men det er usikkert akkurat når.

– Jeg tror nok at rensking blir aktuelt på noen punkter, det er ganske sikkert. Spørsmålet er om man skal renske og/eller sette fast eventuelle ustabile områder.

Når ingeniørgeologene skal på klatreinspeksjonen vil veien bli stengt i korte perioder. Under renskearbeidet kan det ta lang tid.

– Akkurat når man rensker, må veien stenges. Om den blir stengt i en kort eller lang periode blir foreløpig bare spekulasjoner.Les også: Frykter liv går tapt før rasfarlig vei sikres