Fra gården i Ørland har gårdbruker Steinar Lium fri sikt rett bort til den historiske Austråttborgen. I forbindelse med at han nå bygger nytt fjøs, ble løse jordmasser fjernet og lagt opp i hauger sist sommer. I går skulle Lium kjøre deler av dette ut på åkeren, da han ble oppmerksom på en iøynefallende gjenstand i den mørke jorda.

Koblet med helgas søk

- Jeg tenkte med en gang på det omfattende søket med metalldetektorer som ble gjennomført i helga, og tenkte at det kanskje kunne være en gjenstand fra historisk tid som skjulte seg i jordhaugen, sier Lium. Ved nærmere øyesyn så han straks at den lyse steinen var formet av menneskehender, og Lium tok straks kontakt med historiker Daniel Johansen som han kjenner fra arbeidet med å gjenskape herregårdslandskapet rundt Austrått.

Les også: Austrått-funn kan være 1500 - 1600 år gammelt

Guden Frøy

- Etter å ha beskrevet gjenstanden for Johansen mente han at det kunne dreie seg om fruktbarhetsguden Frøy, forklarer Lium. Steinen er formet som en mannsskikkelse med en overdimensjonert fallos. I en rekke kulturer er dette brukt som et symbol for fruktbarhet.

Førkristen tid

I løpet av helga ble det funnet flere hundre metallgjenstander i området ved borgen da det ble gjennomført et systematisk søk med metalldetektorer. Den eldste gjenstanden fra helgas søk er datert til rundt år 400, altså om lag 1600 år gammel. Historiker Daniel Johansen mente det gamle funnet kunne tyde på at Austrått var et sentrum for aktivitet også i førkristen tid. Blant annet pekte han på beliggenheten som perfekt for datidens mennesker, både med tanke på ferdsel til sjøs og det faktum at Austrått bød på ly og le for vær og vind.

Smurt inn med hesteblod

Etter å ha fått bilder av funnet som Lium gjorde tirsdag, så er Johansen styrket i sin teori om at Austrått har vært et sentrum lenge før kristendommen kom til landet.

- Dette er ganske sikkert en skulptur av fruktbarhetsguden Frøy, som vi i mange sammenhenger ser presentert som en mannlig skikkelse med en overdimensjonert erigert penis. Trolig er den brukt i forbindelse med ofringer. Da var det vanlig at man smurte penis inn med hesteblod. Hvem vet, kanskje har Jarnskjegge smurt inn denne med blod, sier Johansen.

Areal kan bli stengt

Tirsdag ettermiddag hadde Fosna-Folket vært i kontakt med flere arkeologer som støtter Daniel Johansens teori. Funnet blir betraktet som så sensasjonelt at man fra faglig hold mener det er sannsynlig at et areal på mer enn tusen dekar rundt Austrått blir stengt inntil det er gjennomført omfattende arkeologiske undersøkelser.

- En slik framgangsmåte er vanlig ved slike funn. Jeg vil tro at det kan ta flere år før hele området på og rundt Austrått er gjennomsøkt, og igjen blir fristilt, sier Johansen.

Videre er det sannsynlig at veiene i området i lange perioder vil være stengt for biltrafikk i forbindelse med arkeologiske undersøkelser. Dette vil trolig også gjelde veien over Karlsenget i Ørland, som blant annet brukes til å frakte masser fra Ottersbo pukkverk.

Fraktes til Trondheim

- Hva skjer videre med funnet?

- I løpet av påska vil det bli fraktet til Trondheim, der eksperter vil studere skikkelsen inngående etter høytiden. Det er imidlertid liten tvil om at dette er en unik skulptur av fruktbarhetsguden Frøy, sier Johansen.

Som skapt for peiskos

For gårdbruker Steinar Lium ble funnet en spennende start på årets påske.

–Etter alle funnene ved Austrått i løpet av de siste dagene, så må det være mye som skjuler seg i jorda i dette området, sier han.

- Hva gjør du med funnet fram til det blir hentet for å bli undersøkt av fagmiljøene i Trondheim?

- Jeg må vel stelle godt med denne saken, sjøl om den hadde tatt seg godt ut på peishylla, avslutter Lium.

I denne haugen ved Austrått ble det oppsiktsvekkende funnet gjort.
Byggingen av det nye fjøset førte til funnet, forklarer gårdbruker Steinar Lium. Foto: Skjalg Ledang