Mannen ble også idømt saksomkostninger på 4000 kroner.

Pågripelse

Forholdene mannen ble dømt for, fant sted da mannen var på festival på Hitra i fjor sommer. Politibetjenter som var i området, ble kontaktet av noen på festivalcampen som mente at den tiltalte fosningen hadde opptrådt truende. I samråd med vakthavende jurist i Trondheim, ble det besluttet at tiltalte skulle pågripes. I alt fire politibetjenter sto for pågripelsen.

Bekreftet uttalelsene i retten

Tiltalte ble kontaktet av en politibetjent som ikke er etnisk norsk og har mørk hudfarge. Fosningen skal da ha uttalt «jeg snakker ikke med svartinger», «jævla negerfaan», «negerkjærring», «negerfitte» og lignende. Retten fant det bevist at tiltalte hadde sagt dette. Tiltalte bekreftet også selv uttalelsene under sin forklaring i retten.

Retten la til grunn at tiltaltes uttalelser mot politibetjenten var å betegne som skjellsord og nedsettende ytringer knyttet til hudfarge og etnisk opphav. Tiltalte gjentok også i retten at han ikke likte mørkhudede i uniform. Mannen ble dømt etter straffelovens paragraf 135a første og annet ledd; For rasistiske ytringer mot en person på offentlig sted. Han ble også dømt etter straffelovens paragraf 326 første ledd nr 2; For å ha forulempet offentlig tjenestemann under hans utførelse av tjenesten ved skjellsord eller annen fornærmelig adferd.

Bet etter armene

Under pågripelsen forsøkte de fire politibetjentene først å få med mannen frivillig inn i cellebilen. Da dette ikke lyktes, tok politiet i bruk pepperspray. Retten la til grunn at politiet ikke gikk over grensen ved å ta i bruk dette virkemiddelet. Også inne i cellebilen fortsatte mannen å yte motstand. Han spyttet blant annet den ene politibetjenten i ansiktet. Videre forsøkte han å skalle til politibetjentene, i tillegg til at han bet etter armene til betjentene da de holdt tak i ham.

Retten fant det også bevist at fosningen under transporten skal ha uttalt følgende til en politibetjent: «Har du unger..de skal få blø». Retten anså dette som trusler mot politibetjentene.

Frikjent for et punkt

Fosningen ble frikjent for et punkt i tiltalen. Dette omhandlet bråket han skal ha vært involvert i før pågripelsen. Mannen var tiltalt for å ha tatt halsgrep på en person og fektet med kniv. Retten mente at tiltalte med svært stor sannsynlighet kan sies å ha opptrådt krenkende mot andre, men fant ikke grunnlag for å dømme tiltalte for forholdet.