Det kommer frem i en fersk rapport fra Havforskningsinstuttet der man ser på innslaget av oppdrettslaks i 140 elver eller vassdrag i Norge.

Rapporten inngår som del av et nasjonalt program for overvåkning av rømt oppdrettslaks.

Fem undersøkt i Sør-Trøndelag

Vassdragene er overvåket ut fra en rekke kritierier, blant annet geografisk spredning og størrelse. Datene ble samlet inn fra sportsfiske om sommeren, høstfiske, stamfiske og gytefisketellinger om høsten.

Av tilsammen 140 elvene ble 85 vurdert til å ha lavt til modert innslag av rømt oppdrettslaks, mens 30 elver ble beregnet å ha et høyt innslag, det vil si ti prosent eller mer. I de resterende klarte ikke forskere å si om innslaget var over eller under ti prosent.

Steindalelva i Osen var den eneste elva på Fosen som ble undersøkt, og her fant forskerne et innslag av rømt oppdrettslaks på 6,9 prosent. Ellers ble fire andre elver i Sør-Trøndelag undersøkt: Orkla, Gaula, Nidelva og Skauga. Alle fire hadde et lav til moderat innslag av rømt oppdrettslaks.

Verst på Vestlandet

I Nord-Trøndelag ble et vassdrag registrert med et høyt innslag av oppdrettslaks. I Salvassdraget (inkludert Moe) i Fosnes kommune registrerte man et innslag av rømt oppdrettslaks på 26,5 prosent.

I sammendraget i rapporten skriver forskerne at innslaget av rømt oppdrettslaks varierer langs norskekysten, men at det er ved de midtre vestlandsfylkene man ser flest vassdrag med et høyt innslag av oppdrettslaks.

Følg Fosna-Folket på Facebook eller Twitter.