– Jeg har sett at det har vært diskusjoner på Facebook og på Internett i forhold til at en del reagerer på at kvinnfolk ammer ungene på offentlige plasser. For å provosere litt ekstra har noen satt puppeluer på babyene. Det blir som et statement - «jeg ammer der jeg vil». Det naturligste som finnes er å gi ungen mat, vil jeg påstå, sier May-Grethe Ingesdatter Olden.

Hun forteller at poenget med ammelua er å tiltrekke seg mer oppmerksomhet. Derfor er lua heklet slik at den skal ligne på et bryst.

– Markerer mitt syn

Ingesdatter Olden er 44 år og har fire barn. Selv er hun ferdig med ammetida, men er likevel engasjert i debatten.

– Har du med deg fireåringen på kafé, kjøper du drikke og mat til ungen. Så om du har med deg babyen, så skal du ikke få lov til å legge babyen på fanget for å gi den mat? Det blir helt feil. Det er forskjell på en pupp og en pupp.

– Det at jeg hekler ammeluer, er for å markere mitt syn i ammedebatten, sier hun.

– Må bli tøffere

May-Grethe Ingesdatter Olden hekler, strikker og tover på bestilling. Foreløpig har hun ikke solgt så mange av disse luene.

– Det har ikke tatt helt av. Jeg har laget noen, men har ikke sett noen som har brukt den offentlig ennå. Damene må bli litt tøffere, og tørre å vise at her det jeg som bestemmer.

Ammelue-hekleren forteller at hun opplevde flere blikk da hun ammet offentlig.

– Jeg har selv opplevd at folk så litt rart på meg da jeg ammet, og det var bestandig noen som kastet et ekstra blikk. Men det spørs litt hvor hårsår man skal være. Likevel tror jeg at vi er litt rausere på landsbygda i forhold til i byene.

Ekspert om amming i offentligheten

Gro Nylander er gynekolog og fødselslege. Hun er ekspert på amming, og har skrevet flere bøker om temaet. «Mamma for første gang», en av Nylanders bøker, har solgt 80 000 eksemplarer i Norge, og er oversatt til flere språk.

– I Norge er det vedtatt at alle steder der mor selv har rett til å være, har hun også rett til å amme. Det er også holdningen til eksempelvis Norsk hotell- og restaurantforbund. Denne saken har poppet opp med jevne mellomrom, og så kommer det opp av og til at noen kafeer eller utesteder ikke ønsker ammende mødre, sier Gro Nylander og legger til:

– Jeg tror egentlig ikke at det handler så mye om amming. Det handler antagelig mer om at hvis det kommer barselgrupper eller mange mødre med barnevogn og tar med babyer inn, så blir det lett noe uro og barneskrik, og noen kan finne på å skifte bleier inne på kafeen uten å tenke på at andre synes det er udelikat. Det kan bli lite hyggelig for de andre gjestene. En slik mamma-gruppe er kanskje ikke de beste kundene heller. De har fri, sitter gjerne lenge og kjøper kanskje ikke så mye?

– Tull

Nylanders oppfatning er at de fleste mødre ammer ungene sine diskret.

– De fleste som ammer i offentligheten er nok mest bekvemme med å trekke opp t-skjorten litt, for å amme så diskret som mulig. Og det er kanskje ikke så dumt? Men om noen velger å vise fram hele brystet er det jo interessant at du kan ha utringning ned til navlen i offentligheten, uten at det løftes et øyebryn. Men dersom du bruker brystet til det som det faktisk er laget for, så kan noen finne på å reagere. Det må man si er tull. For 100 år siden var det ikke lov til å vise fram ankelen. Der er vi ikke nå, mener Nylander.

– Jeg synes det må være fornuftig og greit å amme diskret, men ingen har rett til å forby en mor å vise frem hele brystet når hun ammer. Etter min mening kan dette løses ved at mødre på kafé tenker litt på at de ikke skal være til sjenanse.

– Spise maten på do

Likevel mener amme-eksperten at debatten delvis er medieskapt.

– Jeg har flere ganger gått rundt på kafeer og spurt folk på bordene rundt ammende mødre. Jeg har ennå ikke funnet noen som synes det er ekkelt. «Det er klart ungen også må få mat!» er mer vanlig.

Nylander forteller at hun en gang har vært på en restaurant der ammende mødre har blitt bedt om å amme på dametoalettet.

– Hvem andre blir bedt om å spise maten sin på do?, spør hun seg.

– Hva tenker du om at en kvinne på Fosen har begynt å hekle såkalte ammeluer?

– Det er ofte sånn at de som brøyter vei, må provosere. Jeg synes det er litt humoristisk.