Tilsammen har de 24 medlemmene fra Trondheim Metallsøkerklubb og Møre detektorlaug som i helga har søkt ved Austråttborgen bokført flere hundre funn.

Første gang

- Det er veldig mange spennende gjenstander de har funnet. Ut fra det vi vet er det første gang det er foretatt søk på denne måten ved Austrått, sier fylkesarkelolog Knut H. Stomsvik til fosna-folket.no.

Innleveringspliktig

Etter at søket ble avsluttet søndag kunne Stomsvik med stor interesse studere gjenstandene de ivrige metallsøkerne hadde funnet i løpet av to dagers søk i det historiske området ved Austråttborgen.

- Vi vil framover gå nøyere gjennom en del av gjenstandene, en del er så gammelt at det er innleveringspliktig, sier Stomsvik.

Spansk sølvmynt

En rekke mynter ble gravd opp fra bakken i løpet av helga. - Det er mynter fra 1600-tallet og eldre, forteller Stomsvik. Blant funnene er en stor sølvmynt som trolig er spansk og fra 1500-tallet. To flotte vektlodd, det ene pæreformet og det andre et bøttevektlodd med forseggjort dekor, er også blant funnnene.

Eldre jernalder

Den trolig eldste gjenstanden fra helgas søk mener Stomsvik er del av en korsformet draktspenne som kan stamme fra eldre jernalder, eller 400-500-tallet.

Dette kan være del av en korsformet draktspenne fra eldre jernalder, det vil si 400- eller 500-tallet. Foto: Skjalg Ledang
Denne store sølvmynten er blant helgas funn ved Austrått. Trolig er den spansk og fra 1500-tallet. Foto: Skjalg Ledang