Gretha Skaug (59) fra Ørland og Anita Henriksen (58) fra Bjugn har hatt en fabelaktig start på sin lange vandring. Vandringen gjennom Østfold bydd på alt fra vannblemmer til varme møter med medmennesker. Undervies har de blitt bydd på god mat og husly.

- Alle har sin historie

- Alle vi møter har sin egen historie å fortelle, sier Gretha Skaug over telefonen til fosna-folket.no.

Tirsdag ventet omvisning på Sootkanalen som ble brukt til å fløte tømmer, før de to skulle fortsette vandringen nordover. Dermed er de ferdig med det første fylket, og i ferd med å ta seg nordover i grenselandet mellom Hedmark fylke på den ene siden og Sverige på den andre.

Kun to netter i telt

- Så langt har vi bare hatt to overnattinger i telt, de andre nettene har vi blitt tilbudt husly, sier Skaug.

Blant menneskene som har invitert damene inn i varmen, både på mat og husly, er Ola Bakker med frue som driver en nærbutikk på Rømskog. Skaug forteller at ekteparet bød dem inn da de spurte om de kunne bruke en gapahuk i nærheten.

Byr på det beste

- De mente det var kaldt ute, og bød oss på akevitt. Deretter ble det både middag og litt cognac før vi tok kveld, forteller Gretha Skaug. Og legger til at denne historien ikke er unik.

- Et lite land

- Det er så rart, men det er et lite land vi bor i. Det har ikke gått en dag uten at vi har møtt noen vi har felles kjente med, forteller Skaug. Hun legger til at de også har fått seg en liten svipptur over grensa på svenskehandel.

- Vi har nesten ikke brukt av provianten vi har med oss i ryggsekkene så langt.

Vannblemmer

Om møtene med mennesker har vært hjertevarme, så har de også fått føle på kroppen at de har lagt ut på en ekstremt lang vandring.

- Vannblemmene kom etter tre dager, og det har vært dager da vi har vært skikkelig støl i kroppen, sier Gretha Skaug. Men hun legger til at de nå er ferdig med den følelsen, og klar for nye lange etapper i Hedmark fylke.

Anita Henriksen (t.v.) og Gretha Skaug rapporterer om en fabelaktig ferd til fots gjennom Østfold. Nå er de i gang med å gå nordover i Hedmark. Foto: Skjalg Ledang