Under fylkesutvalget tirsdag fremmet Høyre et forslag til innstilling om forbedringer på ferjesambandet Brekstad – Valset. Kun Høyre stemte for forslaget (se hele forslaget i faktaboksen i saken).

– Jeg er overrasket over at flertallet har en lunken holdning til å gjøre endringer, sier Torhild Aarbergsbotten (H).

– Nasjonal oppgave

Hun forteller at det i stedet ble vedtatt et forslag om å se kollektivtrafikken i Sør-Trøndelag i et større perspektiv, for å gjøre en helhetlig vurdering. Det liker Aarbergsbotten svært dårlig.

– Det er ikke så lenge siden vi kjempet for kampflybasen, og da var det tverrpolitisk enighet om å legge til rette for nødvendig infrastruktur. Vi fikk kampflybasen, og nå har vi en nasjonal oppgave. Vi var tydelige på å bedre infrastrukturen, men nå har vi et tilbud som viser seg ikke å være godt nok.

Aarbergsbotten mener Brekstad – Valset fortjener særbehandling.

– Denne saken blir spesiell i forhold til andre samferdselssaker i fylket. Vi må være en tilrettelegger for utbyggingen som skjer.

– Et spesielt samband

Hun er klar på at dersom det ikke satses mer på Brekstad – Valset, vil det få konsekvenser.

– Det bidrar i alle fall ikke til regional utvikling. Det å ha et godt ferjetilbud er veldig viktig for at næringslivet skal ha de rammevilkårene som trengs for å utvikle seg i regionen, sier Aarbergsbotten og legger til:

– Jeg er klar over at vi har store oppgaver, og at det er mye som ikke fungerer i kollektivtrafikken i fylket. Men dette er et spesielt samband, som er flagget høyt overfor nasjonale myndigheter. Vi har en forpliktelse til å følge opp det vi tidligere har lovet.

Stemte imot forslaget

Karin Bjørkhaug (Krf), leder for samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag, var blant de som stemte imot Høyres forslag.

Hun forteller at fylkestinget nylig har mottatt en forvaltningsrapport som omhandler styringen av kollektivtrafikken i Sør-Trøndelag, samt andre evalueringsrapporter.

– Rapportene advarer mot å gå inn på konkrete kollektivtilbud. Vi har gitt en oppgave og et mandat til AtB, men vi har blitt advart mot å styre AtB direkte i forhold til enkeltsaker. Når de planlegger, er det ut fra en helhet, mens vi står for de strategiske valgene. Som Høyres forslag gikk ut på, var det en evaluering kun på sambandet Brekstad - Valset, uten å se det i sammenheng med andre samband, sier Bjørkhaug.

– Bekymret

Bjørkhaug er opptatt av å se kollektivtransporten i Sør-Trøndelag som en helhet.

– Vi har et overordnet helhetlig ansvar for hele fylket. Vi kan ikke se isolert på Brekstad - Valset.

Likevel har hun forståelse for frustrasjonen over ferjesambandet Brekstad - Valset.

– Jeg er bekymret for utviklingen og kapasiteten fredag og søndag. Der mener jeg det er behov for å gjøre noe, men vi kan ikke ta en beslutning før det foreligger en helhetlig vurdering fra rådmannen, mener hun.

– Må se hele Fosen under ett

Samferdselskomitélederen avviser at flertallet hadde en lunken holdning til Høyres forslag.

– Holdningen er ikke lunken. Dette var et forslag til et vedtak på et konkret tilbud. Rapportene sier at vi ikke skal gjøre det slik, og det må vi ta til følge.

– Aarbergsbotten mener at man har et særlig ansvar for Brekstad - Valset med tanke på kampflybaseutbyggingen.

– Fosen er i en spesiell situasjon. Vi må legge til rette for aktiviteten på Ørlandet på en god måte, men vi må se hele Fosen under ett.

Fortsetter kampen

Torhild Aarbergsbotten skal fortsette å kjempe for et bedre tilbud for Brekstad - Valset. Allerede i april skal hun under et møte i samferdselskomiteen fremme et forslag om styrking av tilbudet.

– Da blir saken avgjort. Jeg kommer til å fremme et forslag om at vi blant annet utvider ferjekapasiteten på søndager og fredager, sier høyrepolitikeren.Les mer om saken:

– Brekstad - Valset er babyen min

Fylkeskommunen og AtB går for storkontrakt fra 2019

Mener ny ferjebestilling er for dårlig og strider mot politiske vedtak

Aksjonsgruppe på Facebook: - Gi oss gammelferja tilbake

Har samlet 1600 underskrifter for å få tilbake gammelferja