Etter to møter ble de to Fosen-kommunene enige om grunnlaget for en ny sammenslått kommune.

- Vi var 95 prosent enige etter første møte forrige uke. Det var bare detaljer og nyanser som gjensto. I kveld gikk det veldig fort å bli ferdig, sier Rissa-ordfører Ove Vollan (H).

- Det var aldri fare for havari. Jeg mener dette har vært forhandlinger mellom to jevnbyrdige parter. Det er vist romslighet i forhandlingene. Ambisjonen er at det skal legges til rette for en balansert utvikling i hele den nye kommunen, sier Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp).

Dette er hovedmålene til en eventuell ny kommune:

  • Etablere en livskraftig og attraktiv kommune i indre del av Fosen.

  • Sikre og videreutvikle kvalitet i tjenestene til innbyggerne.

  • Styrke politisk deltagelse med et aktivt lokaldemokrati.

  • Være en utviklende og attraktiv arbeidsplass for de ansatte.

  • Ivareta og videreutvikle samarbeidet med nåværende og fremtidige partnere, særlig med tanke på Fosen, Trondheim og Trondheimsregion for øvrig.

Kommunesenter i Rissa

Dette er de viktigste punktene Rissa og Leksvik ble enige om:

  • Kommunesenteret med ordfører og rådmann skal ligge i Rissa. Sentrale funksjoner og lederstillinger skal legges til kommunehuset i Leksvik.

  • I samarbeid med fylkeskommunen skal det utredes og arbeides for en ny videregående skole i Vanvikan. Både Rissa og Leksvik har i dag egne videregående skoler.

  • Det blir garantert at ingen kommunalt ansatte skal bli oppsagt på grunn av kommunesammenslåingen.

  • Fosen kommune er satt som arbeidstittel på den nye kommunen, men endelig navn er ikke klarlagt.

  • Leksvik kommunes nåværende kommunevåpen skal være kommunevåpen i en sammenslått kommune.

  • Det nye kommunestyret skal ha 37 medlemmer.

  • Leksvik og Rissa kommune skal gjennomføre en felles innbyggerundersøkelse i april eller mai i år.

  • Kommunene har intensjon om å fatte vedtak i kommunestyret så raskt som mulig, slik at sammenslåingen kan være en realitet fra 1. januar 2018.

- Ingen dragkamper

Rissa-ordfører Vollan sier at det ikke var noen harde dragkamper om for eksempel kommunesenter.

- Absolutt ikke. Det var en veldig trivelig kveld. Det var ingen punkter i avtalen det var problemer med.

- Så dette var ingen reprise av sammenslåingen mellom Ørland og Bjugn, hvor det ble uenighet rundt plasseringen av kommunesenter, kommunale tjenester og ledelsesfunksjoner?

- Nei, svarer Vollan.

Tror avtalen blir vedtatt i kommunestyrene

Intensjonsavtalen skal behandles i formannskapene i Rissa og Leksvik torsdag denne uken samt i kommunestyrene torsdag neste uke.

- Hvordan tror du det går å få forankret avtalen i formannskap og kommunestyre?

- Jeg har veldig store forhåpninger om at det skal gå bra, svarer Vollan.

- Vekst- og utviklingsorientert

Også Leksvik-ordfører Einar Strøm tror at forslaget til intensjonsavtalen vil gå igjennom i formannskapet og kommunestyret.

- Vi har kommet frem til en balansert løsning som både ivaretar gamle Leksvik kommune og Rissa kommune. De ansatte i kommunen er også ivaretatt. Jeg tror en eventuell ny kommune blir en velfungerende kommune som er vekst- og utviklingsorientert, sier Strøm.

Forventer reaksjoner

- Tror du det blir noen reaksjoner i Leksvika på at Rissa er foreslått som kommunesenter?

- Det blir det sikkert, men med intensjonsavtalen er vi sikret vesentlig aktivitet på kommunehuset i Leksvik. Ideelt sett er det ikke positivt å gi opp et kommunesenter, men så har også funksjonen til kommunehuset endret seg. Det er ikke slik at vi blir «rent ned» av besøkende lenger. Folk tar kontakt på andre måter, påpeker Strøm.

- I en sammenslått kommune blir det et kommunestyre. Tror du det blir vanskeligere å få igjennom saker som er positivt for Leksvik?

- Fra dag én må vi trene oss til ikke å tenke sånn. Jeg tror den nye kommunen vil få bedre økonomi enn dagens to. Vi vil ha kraft til å løfte tema som vi kanskje ikke greier i dag. I intensjonsavtalen er det lagt stor vekt på å ha en balansert utvikling i hele den nye kommunen. Det gjelder like mye for Bergbygda i Leksvika som for Stjørna, Stadsbygd og Fevåg. Dessuten blir det 37 representanter i det nye kommunestyret. Det er mange, men det må det kanskje også være i starten. Politiske parti skal slås sammen, så blir det neppe så stort over tid. Men i en innledningsfase mener jeg det er viktig med et stort kommunestyre, svarer Strøm.

Les hele intensjonsavtalen her.