Inne på Helse og trening i Rissa står musikken på full guffe. En gjeng med kvinner er i gang med dagens styrketreningsøkt, og sitter på hver sine apparater i lokalene til treningssenteret.

- Trener de for vekta eller helsa?

- Vi trener for helsa. Vekta er bare en bonus, sier Brit Mari Brovold (43).

- BMI, hva er det?

Treningskameratene Hanna Pukstad (60) og Eirin Trøen (44) er enige.

- Men det er jo et stort fokus på vekt i samfunnet i dag. Vi som er eldre bryr oss kanskje ikke like mye om det. Da er jeg mer bekymret for de unge, sier Hanna Pukstad (60).

- Synes dere at dagens BMI-system fungerer?

- BMI, hva er det, spør 60-åringen.

Trøen har gått ned mange kilo etter at hun la om livsstilen sin.

- Vekta har noe å si, men jeg synes ikke man kan se blindt på BMI. Det er kostholdet og helsa som er viktigst, sier hun.

- Så lenge helsa er bra så synes jeg ikke man skal stresse for mye med vekta, mener Pukstad.

- En konstruert helserisiko

Den samme konklusjonen har lege og professor Eivind Meland kommet frem til sammen med sykepleier Gro Beate Samdal. I kronikken «Er det overvekt eller vektfokus som er helseskadelig?» i Tidsskrift for den norske legeforening setter de spørsmålstegn ved måten overvekt blir beskrevet som en global epidimi.

- Vi mener at vi kan stå overfor en konstruert helserisiko der sterke interesser gjør forretning på folks oppmerksomhet på vekt og kropp, sier Meland.

- En later som det er vitenskapelig bevist at overvekt er helseskadelig, og velger å overse vitenskapelige funn som trekker dette i tvil.

Ifølge gjeldende BMI-klassifiseringer er over halvparten av 40- og 50-åringene i Norge, og ett av seks barn definert som overvektige eller fete.

- Å løfte frem vekt som «sunn» kan virke stigmatiserende, og det å få merkelappen overvektig i tenårene har vist seg å sannsynliggjøre risikoen for fedme i tidlig voksen alder uavhengig av BMI som tenåring, sier Meland.

Han mener at vektens betydning for helse er skadelig for folk flest, og mener man i stedet bør bygge på et system som bidrar til bedre aksept for alle kroppsstørrelser.

Tror trenden snur

Leder ved Helse og trening, Hilde Killingberg, sier at hun alltid har fremhevet helse foran det å se bra ut.

- Det hender jeg får spørsmål om hvordan man kan få den fineste kroppen, men jeg jobber for at folk skal være fornøyde med den kroppen de har.

- Vi er veldig opptatt av det som vises i blader. Alt som har med å utseende å gjøre blir veldig viktig, men jeg tror det er i ferd med å snu, sier Killingberg.

Hun mener at BMI kan være en fin mal å gå etter, så lenge man ikke den følges bombastisk.

- BMI er en veileder som også kan lure. Noen er kraftige uten å ha mye fettprosent på kroppen. Andre er tynne, men har fettet liggende innvendig på blodårene.

- Å være sunn og ha god helse handler om riktig næring og trening, i stedet for hva som skal til for å få den perfekte kroppen.

Her kan du følge Fosna-Folket på Instagram eller Facebook