Kommunen har hatt delegasjoner på gjesting i Åfjord kommune og Grong kommune, for å se hvilke erfaringer de har høstet der med mottak av flyktninger. Man har dessuten fått laget en utreding rundt spørsmålet om Osen kan ta imot dette.

Konkluderte med ja

Utredningsgruppa konkluderte med at Osen bør kunne si ja til fem flyktninger per år i tre år. Det under forutsetning at det legges til rette med en del tiltak som de har anbefalt.

Under kommunestyrets behandling onsdag, ble det til at det opprinnelige forslaget til vedtak som rådmann Roar Leiseth hadde laget ble omarbeidet. Dette blant annet fordi det ikke inneholdt noe konkret tall på hvor mange flyktninger de skulle si ja til.

Minst 15 i løpet av tre år

Det ble til slutt enstemmig vedtatt at det skal startes opp videre arbeid med tilrettelegging for å ta i mot flyktninger, minimum fem årlig i tre påfølgende år. Det legges opp til en tidsplan for arbeidet med sikte på å ha alt klart for mottak i siste halvår av 2016. Det ble også, som framsatt i forslag av ordfører Jørn Nordmeland (KrF/V), vedtatt at kommunen ser det som ønskelig å få mottak av flyktninger av samme nasjonalitet.