I tingretten ble en kvinne fra Fosen dømt til fengsel i ett år og to måneder. Dette for at hun gjentatte ganger skal ha slått og lugget datteren over flere år. I tillegg ble moren dømt til å betale 70 000 kroner i erstatning til datteren.

Redusert straff

Moren anket til Frostating lagmannsrett. Der ble hun ble dømt til ett års fengsel. Ni måneder av fengselsstraffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Oppreisningsbeløpet ble det samme som i tingrettsdommen.

«Dro henne etter håret»

Lagmannretten skriver at mishandlingen skjedde sporadisk i rundt seks år. Datteren var rundt åtte år gammel da mishandlingen startet.

Etter bevisførselen er lagmannsretten overbevist om at moren med forsett har mishandlet datteren både ved vold, trusler og verbale krenkelser.

Datteren, som nå er i tenårene, har forklart at moren har slått og sparket mye, og at hun kjeftet og brukte sårende ord og uttrykk.

«Hun har fortalt at mor dro henne etter håret, slik at hun mistet hår og fikk smerter og kuler i hodebunnen, og at hun slo med både flat og knyttet hånd og også med gjenstander hun hadde for hånden, på alle steder på kroppen. Hun hadde alltid smerter og blåmerker. Mor har slått så lenge hun kan huske. Dette skjedde hver uke, så ofte at hun ikke har tall på det», heter det i lagmannsrettsdommen.

«Datteren unnskylder mor»

Lagmannsretten ser ikke bort fra at flere av episodene var utløst av at datteren «begynte». Datteren har forklart at hun er sterkt preget av situasjonen hun har brakt moren opp i og tar på seg skyld.

«Datteren unnskylder og bebreider mor. Volden skjedde i «dumme situasjoner», sier datteren, fordi hun ikke var lydig, ikke gjorde som mor forventet eller noe mor mislikte. Datteren mener moren overreagerte da hun slo, men hun føler også skyld fordi mor hadde det vanskelig og at hun i slike situasjoner provoserte frem morens reaksjoner», står det i dommen.

Ville ikke at mor skulle dømmes til fengsel

Lagmannsretten skriver at det «hendte nok at de var i et regelrett håndgemeng, og at moren skulle prøve å roe jenta. Dette fratar ikke på noen måte moren voksenansvaret for det som skjedde når det vippet over for henne. Morens handlinger kom som reaksjoner på hva hun anså som uakseptabel adferd, men like fullt ligger disse langt utenfor hva som kan aksepteres gjort i oppdragelsesøyemed eller som bevisst grensesetting».

Datterens budskap var at hun ikke vil at mor skulle straffes, i alle fall ikke med fengsel. Datteren har sagt at hun har følt skyld for at hun «dømmer mamma».

Lagmannsretten kom fram til at dommen settes til fengsel i ett år, hvor ni måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år. Oppreisningserstatningen ble satt til 70 000 kroner. Noe av årsaken til den reduserte straffen er av familiære grunner.