På spørsmål om hvordan elevene anser sin fysiske form, svarer 45 prosent at de synes den er «dårlig» eller «ikke helt god». 55 prosent svarer at de synes den er «god» eller «svært god».

Hele 83 prosent av elevene har ambisjoner om å komme i bedre form enn de er i dag, mens 13 prosent ønsker å opprettholde sitt nåværende nivå.

90 elever deltar

Elevene som har svart på undersøkelsen inngår i et prosjekt kalt Spræk. Over 90 elever fordelt på syv ulike klasser ved de videregående skolene deltar i prosjektet som eies av Folkehelse Fosen. Flere andre, blant annet St. Olavs Hospital og Helsedirektoratet, bidrar i prosjektet.

Seks av syv klasser er yrkesfaglige, og 60 prosent av elevene er gutter.

Prosjektet startet opp høsten 2014, og ender ved slutten av vårsemesteret 2015. Prosjektet består blant annet av fysiske tester, utvidede aktivitetstimer på skolen, kurs i kosthold, og registering av hverdagsaktiviteten i en periode på 14 dager.

Karin Helen Størseth, prosjektkoordinator i Folkehelse Fosen, forklarer at bakgrunnen for Spræk-prosjektet er at det kan synes å være en sammenheng mellom elevers fysiske form, og deres evne til å fullføre den videregående skolen.

- Overgangen fra skole til jobb kan være tøff. Ikke alle unge takler overgangen fra en stillesittende skolehverdag til et aktivt og fysisk tungt arbeidsliv.

- Det handler også om å bevisstgjøre ungdommene om hva som er et godt kosthold, og de positive sidene ved fysisk aktivitet. Hensikten er å bidra til positive endringer innen fysisk aktivitet, kosthold og søvn hos elevene samt å undersøke elevenes fysiske helse, og se på hvilke tiltak som har mest helsebringende effekt, sier Størseth.

18 prosent prøver å slanke seg

Rundt 60 prosent av elevene er fornøyd med sin egen vekt, mens 20 prosent mener de har behov for å slanke seg. 18 prosent av elevene svarer at de prøver å slanke seg.

Under halvparten, 43 prosent, oppgir at de oppnår Helsedirektoratets anbefalinger om å være fysisk aktiv i 30 til 60 minutter per dag.

De aller fleste elevene peker på motivasjonen bak treningen for øke muskelmasse, mens en del svarer at de også gjøre det for å forbedre humøret.

Over 90 prosent mener kostholdet spiller en rolle for helsa deres. Halvparten av elevene mener kostholdet deres er ganske sunt, mens 23 prosent mener det er ganske usunt. En tredjedel svarer de ikke vet om de har et godt kosthold.

Flertallet av elevene lager ikke maten sin selv, hverken i ukedager eller i helger. Men i Åfjord er det mange hybelboere, og her lager mange av elevene maten sin selv.

Derfor er det blitt sett som ekstra viktig å holde matkurs for elevene i Åfjord.

Følg Fosna-Folket på Instagram eller Facebook