Kontrollene er utført av NOKAS på vegne av Åfjord kommune, og gjelder skjenkesteder med alminnelig skjenkebevilling og salgssteder for alkoholholdig drikke med lavere enn 4,76 volumprosent.

Skjenkebevilling

Når det gjelder skjenkebevillingskontroll er det ingen spesielle merknader ved noen av de gjennomførte kontrollene.

- Hovedfokuset for 2014 har vært skjenkestedenes håndtering av problemstillingene rundt alder og beruselse. Kontrollene er forsøkt gjennomført på sen fredag eller lørdag kveld for nettopp å få til en best mulig kontroll av dette, informerer Odd Ivar Røvik i NOKAS.

Internkontrollen på stedet er også blitt kontrollert, forteller han.

- Flere av stedene hadde mangler ved internkontroll som gjør at denne ikke ble godkjent. NOKAS har fokus på dialog med de ansvarlige etter utført kontroll, og kommer til å følge opp dette i 2015.

Alder og legitimasjon

Salgsbevillingskontroll ble i 2014 gjennomført i fire runder med fokus på utsalgsstedenes rutiner rundt kontrollering av alder og legitimasjon.

- Ved den første og andre runden fikk kontrolløren på 19 år kjøpe alkoholholdig drikke ved 1 av 7 butikker uten at det ble spurt om legitimasjon. I den tredje runden fikk kontrolløren kjøpe alkoholholdig drikke ved 1 av 6 butikker uten å bli spurt om legitimasjon, mens kontrolløren i den fjerde runden ble nektet kjøp på den ene butikken som ble kontrollert da gyldig legitimasjon ikke kunne fremsies på forespørsel, ifølge årsrapporten fra NOKAS for 2014.

Tobakksskadeloven også kontrollert

NOKAS har også gjort observasjoner utenfor og inne i butikkene med fokus på salg av alkoholholdig drikke til åpenbart berusede kunder eller kunder som ser unge ut.

Heller ikke her ble det registrert noen merknader, opplyser Røvik.

Samtidig som kontrollene for skjenkebevilling ble gjennomført, ble det i tillegg også gjort en kontroll av tobakksskadeloven.

- Vi har ikke observert at noen av gjestene har røyket inne i lokalene, eller andre avvik i henhold til tobakksskadeloven, forteller Røvik.