- Denne satsingen er ikke hverdagskost i fagbevegelsen. Sist vi etablerte et slikt kontor var i forbindelse med byggingen av St. Olavs hospital, sier distriktssekretær Kristian Tangen i LO i forbindelse med at fagbevegelsen tirsdag markerte åpningen av et kontor like utenfor porten til den nye kampflybasen i Ørland.

Full fart etter påske

Tida fram til påske vil gå med til å få alt på plass ved kontoret, men når påska er over så skal ulike LO-forbund sørge for bemanningen ved kontoret. Det nye kontoret er et modulbygg som er satt opp i tilknytning til FlexBase like ved hovedporten til flybasen.

- Ikke tilfeldig

- Plasseringen av kontoret er ikke tilfeldig, forklarer Tangen. Fra kontoret ønsker LO å holde et våkent blikk med alle byggeprosjektene som kommer utenfor selve flybasen. Ved å være etablert før den store byggeaktiviteten starter for alvor, så håper Tangen at kontoret kan ha en forebyggende effekt. Samtidig legges det ikke skjul på at de som til enhver tid bemanner kontoret også vil drive oppsøkende virksomhet.

- Store ører

- Vi ønsker å være tilstede med et skarpt blikk og store ører, forklarer distriktssekretæren. I tillegg til de som i hovedsak vil pendle fra Trondheim for å bemanne selve kontoret, så har LO også forberedt seg på det som kommer ved at lokale tillitsvalgte er tilført aktuell kompetanse.

Egen LO-ansatt for basebyggingen

Nå blir ikke LO-kontoret utenfor kampflybasen den eneste tilstedeværelsen i Ørland i årene framover. I tillegg til denne satsingen som skjer på fagbevegelsens eget initiativ, så skal det om ikke lenge ansettes en egen LO-representant som skal jobbe tett sammen med Forsvarsbygg i forbindelse med byggingen inne på selve basen.

Roser Forsvarsbygg

Tangen sier at Forsvarsbygg selv har gjort en del tiltak for å sikre ryddighet innenfor anbudene som omhandler kampflybasen, blant annet gjennom krav om sikkerhetsklarering. En oppgave for LO inne på baseområdet vil være å følge med at ulike HMS-krav følges på de ulike byggeplassene.

Åpningen av kontoret ble tirsdag markert med søt LO-kake. Etter påske blir det andre boller når fagbevegelsen for alvor kaster blikket på byggeaktiviteten i distriktet. Foto: Skjalg Ledang