Formannskapet drøftet i siste møte hva de kan gjøre for å få ned sykefraværet i Rissa kommune. Fra juli til november i fjor var nærværsprosenten på 93,3 prosent. Altså et fravær på 6,7 prosent. I dag er det totale sykefraværet i kommunen på rundt ti prosent, noe som betyr at 30-35 personer er borte fra jobben hver dag.

Ikke sykdom

Med utgangspunkt i at sykefraværet er et tegn på hvordan arbeidsmiljøet er, diskuterte politikerne hva som skal til for å få det ned.

Rundt 40 prosent av sykefraværet i Norge skyldes ikke sykdom, men relasjoner, opplyste personalsjef Ola Andreas Stavne.

-Det er vel forskjell i sykefraværet fra enhet til enhet. Jeg synes vi skal gå på der vi ser at de har høyt fravær, og så spørre der de har lavt fravær hva som gjør at de lykkes, sa Harald Fagervold.

-Jeg synes det er veldig bra at vi tar tak i dette gjennom omdømmeprosjektet. Å ta tak i sykefraværet blir lett skippertaksarbeid, sa ordfører Ove Vollan (H).

-Hver gang vi jobber med sykefraværet går det ned, påpekte Per Kr. Skjærvik (Ap).

-Og hvorfor er det sånn at det offentlige har høyere sykefravær enn det private næringsliv? lurte han på.

Ledelsen

-Jeg har vært ansatt i Rissa kommune i 37 år. Det er ingen tvil om at det er forskjell på trivsel avhengig av hvilken sjef man har. Et klapp på skuldra hver dag er gratis. Døp om sykefraværet til trivselsfravær, sa Harald Fagervold.

-Jeg følger Harald her. Det er viktig å bli sett som ansatt, og jeg er enig i at det bør spisses der skoen trykker, sa varaordfører Anita Nesset Kristiansen (H).

-Trivsel og tillit har vi alle bruk for. Nedskjæringsprosessen vi har vært i gjennom påvirker. Det er et press. Gleden ved å gå på jobb handler mye om ledelsen, påpekte Randi Sollie Denstad (Sp).

-Kvaliteten på ledelsen er alfa omega, sa Ove Vollan.

-Dette er et administrativt ansvar og noe vi har diskutert mange ganger de årene jeg har vært med, avsluttet Per Kr. Skjærvik.