Det er i hovedsak kampen mot lakslusa som gjort at oppdrettsnæringen har brukt over 30 000 tonn med legemiddelet i fjor mot cirka 8000 tonn i 2013.

Årsrapporten for bruken av legemidler i oppdrettsnæringen ble publisert av Folkehelseinstituttet i dag, tirsdag.

Advarer mot resistens

Seniorrådgiver Christian Berg i Folkehelseinsituttet sier til Fosna-Folket at det er en sterk økning i laksemidlermidler siden 2009.

- Forbruket av lakselusmidler har vært høyt en stund, og fortsetter å øke i 2014, sier Berg.

På grunn av den høye legemiddelbruken er det mange fagpersoner som har advart mot at lakselusa er blitt resistent mot mange av de legemidlene oppdrettsnæringen bruker for å bekjempe den.

Bekjemper amøbegjellesykdom

Asgeir Østvik, veterinær i Havbrukstjenesten AS, sier at det også i Midt-Norge er den økte bruken av hydrogenperoksid som skiller seg ut på statistikken.

- En betydelig andel er imidlertid blitt brukt for å bekjempe amøbegjellesykdom, sier Østvik.

Østvik synes at Fosen som region har klart seg relativt bra med tanke på lusestatus i fjor sammenlignet med andre regioner i Midt-Norge.

- Men vi er nødt til å bli flinkere til å ta i bruk ikke-medikamentelle midler mot lusa, og jeg forventer at bruken av legemidler vil fortsatt være høy i 2015, spesielt på grunn av bekjempelsen av amøbegjellesykdom, sier Østvik.

Salget av midler mot innvollsorm øker

Bruken av legemidler mot innvollsorm har vist en årlig nedgang siden 2014, men har siden 2011 vært økende igjen. I fjor var det en kraftig økning i salget av legemiddelet praziquantel.

Salget av antibakterielle midler til bruk på oppdrettsfisk er imidlertid lavt, og viser en nedgang fra 2013 til 2014.