Hoppekrepsoppdrett har hittil kun blitt drevet med på forskningsbasis, og det nyetablerte selskapet C-feed er derfor de første i verden til å satse på kommersiell oppdrett av det bittelille krepsdyret i stor skala.

Fiskens babymat

Rune Bjerke, daglig leder i C-feed, forklarer at hoppekreps er den naturlige babymaten til mange marine arter.

- Arter som berggylt, kveite og hummer er avhengig av levende fôr, sier han.

Bjerke sier det derfor er stor interesse i oppdrettsnæringen for å komme i gang med storskala produksjon av hoppekrepsegg.

- Muligheten for å fôre fiskeyngel vil forbedre allerede eksisterende oppdrett av for eksempel berggylt, men det vil også kunne føre til oppdrett av nye fiskearter, sier Bjerke.

- Tiden er inne

SINTEF i Trondheim har i flere år forsket på metoder og teknologi for å drive med storskala produksjon av hoppekrepsegg.

- Nå føler vi tiden er inne for å ta steget over fra småskala labproduksjon til en industrialisering av oppdrettet. Vi vet at det er et behov for det i næringen, sier Bjerke.

Produksjonen av hoppekrepsegg som er under planlegging i LIV-bygget i Leksvik kommune vil i første omgang bli ti ganger større enn produksjonen som foregår i SINTEF sine lokaler på Brattøra i Trondheim i dag, og innebærer en årlig produksjon på over ti milliarder hoppekrepsegg i året.

Følg Fosna-Folket på Twitter, Instagram eller Facebook.