Fosen lensmannsdistrikt fikk melding om innbruddet i titida tirsdag formiddag.

– Det har vært et innbrudd i løpet av helga, og det har blitt bortatt en del våpen.

- Hvordan hadde vedkommende tatt seg inn i museet?

- Våpnene var forsvarlig sikret i museet og det ble brukt vinkelsliper for å skjære over solide låser. Det var også rasert en del inn der, sier etterforskningsleder Roy Hoøen til Fosna-Folket tirsdag kveld.

Det var TV 2 Nyhetene som først omtalte saken.

Oppbevarte våpen hjemme

Politiet satte store ressurser på saken. Rundt i nitiden tirsdag kveld ble en mann i slutten av 20-årene fra Ørlandet pågrepet i sin bopel på Brekstad.

- Det var etterretningsinformasjon som ledet frem til pågripelsen. Hjemme hos ham ble det også funnet en del våpen som var ulovlig oppbevart. Mannen har ikke våpentillatelse, opplyser Hoøen.

Viste politiet tyvegodset

Mannen ble avhørt og erkjente de faktiske forhold. Han er siktet for innbrudd, våpentyveri og ulovlig våpenbesittelse. Mannen sa seg tirsdag kveld villig til å vise politiet hvor han hadde «gjemt» våpnene.

Se også: Disse våpnene ble stjålet fra museet

- Mannen ble med til Austrått og påviste hvor våpnene var. Det var i alt 12 våpen som var stjålet fra museet. Én MG3, tre Stengun maskinpistoler, sju pistoler og én Schmeisser maskinpistol. Dette er våpen fra andre verdenskrig. Flere av dem er plombert, og kan derfor ikke skytes med. Vi vet ikke hvor mange det er mulig å skyte med. Det er relativt enkelt å få tak i ammunisjon til disse våpnene, og vi så derfor veldig alvorlig på hendelsen. Sånne våpen må absolutt ikke komme på avveie. Vi er derfor veldig fornøyde med at alle våpnene nå har kommet til rette, sier Hoøen.

Mannen er løslatt. Les mer her.

Leter etter motiv

Etter det Fosna-Folket erfarer har den pågrepne mannen tidligere hatt kontakt med nynazistiske miljøer. Mannen kom senest i oktober i fjor med innvandringsfiendtlige synspunkt på en Facebook-gruppe han opprettet.

Etterforskningsleder Hoøen beskriver mannen som en såkalt kjenning av politiet. Han satt natt til onsdag i avhør på lensmannskontoret på Brekstad. Politiet håper nå få svar på motivet bak innbruddet og våpentyveriet.

- Ut ifra de opplysningene vi fikk fra åstedet, virket det ikke som om dette var noe forsøk på å sikre seg samleobjekter. Vi er derfor svært interessert i å finne ut hva han skulle med våpnene, sier Hoøen.

Krimteknikere på åstedet har tirsdag kveld sikret tekniske spor.

- Har politiet noen mistanke om at flere kan være involvert i forbindelse med innbruddet og våpentyveriene?

- Det er vanskelig å svare på. Man får ikke med alle disse våpnene på en tur ut av museet. Dessuten er de relativt tunge, svarer Hoøen.

Lette med lommelykter

I titiden tirsdag kveld var en rekke polititjenestemenn samlet ved Austrått fort. Fosna-Folkets reporter på stedet opplyste at to politibiler samt militærpoliti var utenfor porten til Austrått fort.

- De leter rundt med lommelykter, sa Fosna-Folkets reporter.

Her står politiet utenfor porten til Austrått fort. Foto: Magnus Okstad