Torsdag var Siren Martine Danielsen på tur med sin mor og hundene på Lerberen på Ørlandet.– Jeg tenkte meg på toppen, men der hadde Forsvaret øvelse, så vi måtte holde oss på asfaltbanen for å slippe hundene.Da fikk Danielsen øye på det som skulle vise seg å være en hestehov.– Den sto midt i asfalten, forteller hun.Danielsen sier at hun aldri før har sett vårblomsten så tidlig på året.– Jeg har sett hestehov tidlig før også, men ikke i januar.– Et par dager med sol

Hun er ikke alene om å ha funnet hestehov på Fosen i løpet av årets første måned.Lørdag formiddag fant Solfrid Nygård fra Åfjord hestehov da hun gikk tur på Lauvøya. Heller ikke hun har sett hestehov i januar måned.– Jeg gikk tur der for en uke siden, men da var det ingen. I dag sto den helt alene i veikanten, sier Nygård, som tror et par dager med sol kan være årsaken til hestehovfunnet.

En Instagram-bruker, som har brukt emneknagg #fosnafolket, har også tatt bilde av hestehover. Hestehovene ble funnet ved Brovoldfjæra på Stadsbygd i Rissa. Se bildet ved å søke opp #fosnafolket på Instagram.«Årets første leirfivel?», spør Instagram-brukeren.

– Høres litt unormalt utHestehov, eller leirfivel, er en av de tidligste vårblomstene, opplyser Store norske leksikon på sin nettside. I hovedsak blomstrer hestehoven fra mars til mai.

Statsmeteorolog Harald Abildsnes ved Vervarslinga på Vestlandet sier følgende når Fosna-Folket ringer:– Det høres litt unormalt ut siden det har vært så kaldt der nå, sier statsmeteorologen.– Det har ikke vært så veldig varmt de siste dagene, men om det har vært en del sol og lunt, så kan det hende at de kan grønnes litt. Det er en hardfør plante, legger han til.Abildsnes kan ikke love noen vår med det første.– I morgen blir det oppholdsvær det meste av dagen med nordøstlig bris, skiftende retning utpå ettermiddagen. Det blir kaldere mot kvelden med små mengder spredt snø. Det holder seg forholdsvis kaldt.

Siren Martine Danielsen forteller at hun aldri før har sett hestehov så tidlig på året. Foto: Privat
Funnet i grøftekanten på Lauvøya lørdag. Foto: Solfrid Nygård