- Vi har satt oss ambisiøse mål. Vi tenker å ta vår andel av den planlagte nasjonale veksten, orienterte Ketil Kvam, prosjektleder ved landbrukskontoret i Ørland og Bjugn.

Målet er økt omsetning

Kommunestyret i Bjugn vedtok på tirsdag å gå inn for landbruksplanen for perioden 2014 - 2018. Den samme planen er allerede behandlet og godkjent av kommunestyret i Ørland.

En av målsetningene i den er å øke omsetningen i landbruket i Ørland og Bjugn med ti prosent i løpet av perioden. I Trøndelag er målet å øke matvareproduksjonen med 30 prosent innen 2030, men foreløpig peker pilene feil vei. En av de store utfordringene er å rekruttere nye bønder til næringen.

- Råtner på rot

I anledning vedtaket benyttet flere kommunestyrerepresentanter muligheten til å si noen ord om hvilke utfordringer de mener landbruket står overfor.

Tore Melhuus (H) som er medlem i Bjugn skogeierlag fremsnakket mulighetene innenfor skogbruket.

- Det er overveldende mye gammelskog som råtner på rot. Det er store muligheter for å skape arbeidsplasser og skatteinntekter til Bjugn hvis vi er i stand til å bruke skogen i fremtiden, sa Melhuus.

Han sa videre at Bjugn skogeierlag er blitt en del av skogeierlaget i Nord-Fosen, og la til at kommunen ikke skulle se bort ifra at det vil komme inn en søknad fra skogeierlagene om midler til en ny skogbruksplan.

- Dyrehold er bærebjelken

Per Odd Solberg (Bygdelista) savnet informasjon om nye næringer i planen.

- Bønder kan tjene godt på nisjeprodukter, sa han.

- Lokal- og kortreist mat er spennende. Vi har ikke kommet så langt i denne utviklingen på kysten, men vi er blant annet i ferd med å se på et samarbeid med Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS, informerte Kvam.

- Dyrehold er likevel bærebjelken i det lokale landbruket, påpekte han.