LO, Unio og YS har oppfordret sine medlemmer til å streike i to timer fra klokka 14 i dag. Den politiske streiken har til hensikt å protestere mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. 1,5 millioner organiserte går til streik.– Det er historisk at hovedorganisasjonene går sammen om en felles streik på denne måten. Samarbeidsklimaet er meget godt, og jeg føler at streikeviljen er stor, sier distriktssekretær Kristian Tangen i LO Sør-Trøndelag til Fosna-Folket.– Vi har aldri før opplevd en så stor interesse for en politisk markering, legger han til.

Regjeringen foreslår:

*Utvide adgangen til å avtale gjennomsnittsberegning av arbeidstid:

Fra 9 til 10 timer ved individuell avtale

Fra 10 til 12,5 timer ved lokal avtale.

*Utvide Arbeidstilsynets adgang til å gi dispensasjon til alternative arbeidstidsordninger.

*Utvide grensene for overtid, men den totale rammen øker ikke:

Pålagt grense for overtid økes fra 10 til 12 timer per uke og fra 25 til 30 timer per måned.

Overtid i lokal avtale fra 15 til 20 timer per uke og fra 40 til 50 timer per måned.

Overtid Arbeidstilsynet kan gi dispensasjon til økes fra 20 til 25 timer per uke.

*Ny øvre grense for samlet arbeidstid ved lokal avtale - ikke over 69 timer per uke.

*Endrer fra forbud mot søndagsarbeid til at det skal være tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig. Arbeidstaker kan avtale å arbeide i gjennomsnitt annenhver søndag, men slik at ukehvilen skal falle på en søndag eller helgedag minst hver sjette uke.

Flere av forslagene kan du lese her(ekstern lenke).– Vi trenger en arbeidsmiljølov som er mer moderne og tilpasset dagens arbeidsliv. Derfor foreslår regjeringen flere endringer som gir økt fleksibilitet og arbeidstakere økt innflytelse over egen arbeidshverdag, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp), i en uttalelse på regjeringens nettside.

 Arbeidsmiljøloven er i dag en vernelov og skal også være det i fremtiden. Våre forslag til forsiktige oppmykninger er tilpasset det faktum at folk lever forskjellige liv og har behov for ulike løsninger. Dessuten vil vi gjøre det lettere både å komme i jobb og stå lenger i arbeidslivet. Forslagene innebærer ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid totalt sett, men regjeringen vil gi større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den enkelte arbeidsplass, sier statsråden.

Streiker på Fosen

Også på Fosen skal arbeidstakere streike mot regjeringens forslag.– Vi ønsker at arbeidstakere på Fosen skal komme til arrangementet i Botngård i Bjugn. I Sør-Trøndelag skal vi ha åtte hovedarrangementer. Det er forventet bra oppmøte på alle sammen, sier Kristian Tangen i LO.

– Av praktiske årsaker er det enkelte steder på Fosen hvor det vil være mindre markeringer der folk samles, forteller han.– Ønsker ikke flere midlertidige ansettelser

Fosna-Folket får opplyst at det vil være en markering også i Rissa og i Roan. Inger Lise Eian i Utdanningsforbundet i Roan forteller at det blir en markering i Roansstua.– Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Norsk sykepleierforbund skal møtes for å ha en markering der. Vi ønsker ikke enda flere midlertidige ansettelser. Det at arbeidsgivere nå kan få anledning til å forlenge og pålegge mer arbeidstid ønsker vi ikke. Det er greit å jobbe overtid når det passer, men vi vil ha forutsigbar arbeidstid. Vi ønsker å bestemme over fritiden selv, sier Inger Lise Eian som jobber på Sør-Roan skole.– Forventer å bli lyttet til