Foto: Berit Buran Juul

- Vi får et nokså splittet resultat. Det viser at kommunereformen er et vanskelig tema, men nå har vi gjort et vedtak, så får vi se hva vi hva vi ender opp med, sa ordfører Ogne Undertun (Ap) etter avstemmingen om retningsvalg for fremtidig kommunestruktur ved tirsdagens kommunestyremøte i Botngård.

I motsetning til kommunestyrerepresentantene i Ørland kommune som enstemmig vedtok å gå inn for en ny kommunesammenslåing med Bjugn i forrige uke, foretrakk flertallet av medlemmene i kommunestyret i Bjugn en storkommuneløsning på Fosen.

Ikke samstemte

I punkt to i vedtaket heter det at hvis Bjugn blir involvert i andre alternative løsninger, som Bjugn kommune er positive til, trenger kommunen bistand til konsekvensanalyser fra Fylkesmannen eller KS.

Kommunestyret tar sikte på endelig behandling av reformen innen mai, og formannskapet er valgt som styringsgruppe for reformen.

Mange tegnet seg på talelista etter at saksfremlegget ble lest opp. Det var langt ifra samstemte toner fra medlemmene i kommunestyret, og alternativer med både én, to og tre kommuner på Fosen ble fremhevet som det beste fra de ulike representantene.

Foretrekker storkommune

Ordføreren hadde forut for møtet gått inn for å legge utredningen med én Fosenkommune til grunn for det videre arbeidet med reformen.

- Jeg har ingenting imot Ørlandet, men jeg tror det er enklere å få til løsninger dersom flere som mister sentrum av kommunen. Jeg tror også det er enklere å få til løsninger hvis man er flere enn to gubber som sitter og krangler, sa Undertun.

Han fremhevet en sammenhengende forvaltning av havbruksnæringen som den viktigste årsaken til at han ønsker å gå inn for en storkommune på Fosen.

- Bjugn og Ørland er ikke fremtiden

Også Ole Fredrik Hyllmark (Ap) påpekte viktigheten av å tenke kommunestruktur ut fra den blå sektoren.

- Jeg skal passe meg for ikke å si noe stygt, men en sammenslåing mellom Bjugn og Ørland er ikke fremtidens løsning. Det er viktig at vi jobber for en kommunestruktur som skal vare i 50 år, og da tror jeg en kystkommune er fremtiden, sa han.

Undertun fikk støtte for énkommuneløsningen fra høyrepolitiker Tore Melhuus.

- Hvis vi skal få til en robust kommune må vi ha med oss alle syv kommuner, sa han.

- Det finnes ingen nye argumenter for å gripe fatt i det foreslåtte ekteskapet med Ørland. 65 prosent av bjugningene sa nei til denne løsningen for ett år siden, påpekte Melhuus.

Flere for ekteskap

Ordførerens partikollega, Jostein Tårnes, snakket imidlertid varmt om gå inn i en ny dialog med nabokommunen i vest.

- Melhuus spør; hva kan Ørland gi oss? Da spør jeg; hva kan en storkommune gi oss?

Tårnes argumenterte videre for at det var en skandale at ikke Bjugn ble slått sammen med Ørland for ett år siden.

- Du trenger ikke være en rakettforsker for å forstå at ny bosetningen vil skje mellom Brekstad og Botngård i forbindelse med etableringen av kamflybasen, sa han.

Også Bygdelista-politiker Per Odd Solberg, Venstres Oddmund Grøttan og Senterpartipolitiker Gerd Hegvik hadde et ekteskap med Ørland som sitt foretrukkede valg.