Samtidig som Ørland kommune har en målsetting om kraftig fortetting av bomiljøet på Brekstad er kommunen nå i ferd med å regulere et nytt område med 37 romslige kommunale tomter for eneboliger på Ottersbo. Saksbehandler Knut Berg begrunner tiltaket med at ikke alle som må flytte fra boligene sine når kampflybasen etableres ønsker leilighet eller små tomter i og ved Brekstad. Området med tomtene ligger omlag åtte kilometer fra Brekstad, med nærhet til natur og utfartsterreng. Fra enkelte av tomtene kan det også bli en fantastisk utsikt. Veitraséen fram til det nye boligområdet er allerede ryddet for skog, og målet er at tomtene skal være byggeklare innen høsten.

- Forventer romslige tomter

«Enkelte støyberørte har forventninger om at det legges til rette for romslige tomter, d.v.s. større tomter enn det som er normaltomter i regulerte områder i dag. På bakgrunn av dette har vi fokusert på Ottersbo.» Dette skriver Berg i saksutredningen til planutvalget som skal behandle forslaget til regulering av tomtene allerede 28. januar. Det blir opp til politikerne i Ørland å vedta om støyberørte skal få en form for forkjøpsrett når det nye tomtefeltet er ferdig regulert.

Reguleringsplan fra 1981

Reguleringsplanen for Ottersbo III, som de 37 nye tomtene blir en del av, ble stadfestet av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag så langt til bake som i 1981, og omfatter 184 regulerte eneboligtomter som ikke er byggeklare. Arealet man nå regulerer 37 tomter på kjøpte kommunen av grunneieren på sens ommeren 2013.

Fra 40 til 37 tomter

-I gjeldende plan fra 1981 er det regulert 40 eneboligtomter i det aktuelle området. I forslag til ny plan er areal som er regulert til offentlig formål omregulert til boligformål, og antallet eneboligtomter er redusert til 37 eneboligtomter med gjennomsnittsstørrelse ca. 1,0 da. Dette er grep som er gjort for å øke størrelsen noe på eneboligtomtene. Videre er det foretatt justeringer på vegtraseer og lagt inn areal til nærlekeplasser, skriver saksbehandler Knut Berg.

Rådmannens innstilling er at planutvalget godkjenner forslaget.

Utsikten fra området er upåklagelig. Foto: Skjalg Ledang
Enkelte av tomtene får også utsikt mot skipsleia i nordvest. Bak tomteområdet, mot nord, ligger Rusasetfjellene. Foto: Skjalg Ledang