Stortingsrepresentant Anders Werp (H), som er nestleder i Stortingets justiskomité, likte det han fikk høre da han fredag møtte lensmann Rune Halvorsen i Fosen lensmannsdistrikt. Werp, som kom i følge med partikollega og stortingsrepresentant Frank Jenssen samt fylkespolitiker Torhild Aarbergsbotten fra Høyre, fikk en gjennomgang av veien fram til dannelsen av det nye lensmannsdistriktet som dekker fire av kommunene på Fosen.

Lokalt initiativ

Lensmann Halvorsen gikk gjennom hovedlinjene fra arbeidet startet i 2009, og avsluttet med statistikk fra fjoråret som viser resultatene etter at man samlet de tidligere distriktene til en større enhet. Et moment som imponerte Werp med strukturendringen i Fosen er at den ikke har kommet som resultat av et direktiv fra høyere hold i etaten.

- Her er det lokale tjenestemenn som står bak, og ikke et pålegg fra politimesteren.

- Lot som vi allerede var sammenslått

Halvorsen fortalte at man i de tidligere distriktene jobbet som om man allerede var sammenslått en lang periode før den formelle sammenslåingen. Lensmannen la heller ikke skjul på at det underveis var litt uenighet om lokaliseringen av etaten. I dag er hovedkontoret på Brekstad i Ørland, med filialer i Rissa og Åfjord. Det tidligere kontoret i Bjugn ble lagt ned før den formelle dannelsen av det nye distriktet.

- Godt vant med samarbeid

Politibetjent og tillitsvalgt Steinar Rostad deltok også under møtet som fant sted i Rissa.

- Om vi ikke hadde blitt enig, så ville nok noe blitt tredd ned over hodet på oss, forklarte Rostad. Han forklarte også at de sammenslåtte distriktene i Fosen fra tidligere var godt vant med å samarbeide i forbindelse med både vakt og beredskap.

- Look to Fosen!

Stortingsrepresentant Frank Jenssen fra Sør-Trøndelag konkluderte med at prosessen i Fosen kan stå som en forløper for den kommende reformen. - Look to Fosen, mente Jenssen.

- Hva er det viktigste rådet dere kan gi, dere sitter på verdifull erfaring, konkluderte Anders Werp, med tanke på politireformen der et av målene er en massiv reduksjon i antall lensmannsdistrikt.

Politibetjent og tillitsvalgt Steinar Rostad (til høyre) fortalte om de ansattes deltagelse i prosssen. Foto: Skjalg Ledang