I Åfjord kommune skal det bygges ut nye bredbåndsaksesser. Telenor vil også bygge ut den eksisterende mobilstasjonen, noe som vil gi bedre hastighet i trådløsnettet i området.

–Dette gjelder områdene Herfjord og på strekningen Stokksund/Seterlia til Refsnes. Eksisterende basestasjon på Stokkøya oppgraderes til 4G, informerer rådgiver for IKT- infrastruktur Pål Magnar Dahlø ved Sør-Trøndelag Fylkeskommune.

Bedriftskunder vil få fiberløsning direkte inn til bedriften, mens det for privatkunder gjenbrukes eksisterende kobbernett som allerede ligger inn til huset i forbindelse med fasttelefon. De som ikke har slik kobberaksess, kan bestille dette særskilt.

- Ved å få fiber inn i området kan dette også legge til rette for videre utbygging i tilgrensede områder senere, sier Vibeke Stjern(AP), ordfører i Åfjord kommune.

Strategisk valg

Sør-Trøndelag fylkeskommune og Åfjord kommune har hver lagt 1 million kroner i prosjektet, som i samarbeid med Telenor nå blir en realitet.

- Vi har stor tro på dette området, det er et strategisk valg fra kommunen sin side med tanke på videre utvikling, sier ordføreren.

Hun tror at bredbåndsutbyggingen kan være med på å gjøre det mer attraktivt for folk som ønsker å starte en bedrift i området.

– Det er jo ingen som tar med seg bedriften sin og flytter til et sted uten bredbåndsdekning, sier hun.

Etter avstand fra de ulike fibernodene som plasseres ut vil husstandene ha anledning til å få 30-50 megabit kapasitet i opplastning og 10-15 megabit nedlasting.

Ferdig i utgangen av 2015

Stjern tror at lokalbefolkningen kommer til å merke utbyggingen, men at det er sporet stor optimisme med tanke på prosjektet fremover.

- Det er klart at det er mye som skal på plass i tiden fremover, så det vil nok merkes godt i utbyggingsfasen, men det vil også føre til en jevnt over bedre dekning for alle i de nærliggende områdene, sier Stjern. Utbyggingen skal være ferdig i utgangen av 2015.

- Samtlige av disse prosjektene vil være ferdig utbygd innen årsskiftet, forutsatt at alt går etter planen, forteller Dahlø.