Det var til tider fornøyelig og muntert da kommunestyret i Ørland torsdag kveld vedtok hvilket geografisk retningsvalg ørlendingene ønsker i forbindelse med kommunereformen. Møtet endte med et enstemmig vedtak om å sende et nytt frieri til naboene i Bjugn. 24. februar i fjor sa ørlendingene ja da spørsmålet om sammenslåing var oppe til folkeavstemning, mens et flertall av bjugningene sa nei. Denne gang krever ikke frieren at ordfører og rådmann skal ha kontoradresse i Ørland.

Rådmann Snorre Glørstad la fram saken uten innstilling, men med vurderinger basert blant annet på utredningsarbeidet og innbyggerundersøkelsen i regi av Fosen regionråd.

Forslag fra Høyre

Etter at flere representanter hadde reflektert over de ulike alternativ og invitasjoner som har blitt Ørland til del så langt i prosessen så ble det et forslag fra Høyre som til slutt fikk full oppslutning fra de folkevalgte. Forslaget går ganske enkelt ut på at man forsøker å få til det som strandet da bjugningene i folkeavstemmingen for nøyaktig 11 måneder siden sa nei til sammenslåing med Ørland.

Robust og i vekst

Opposisjonsleder Torhild Aarbergsbotten (H) begrunnet forslaget med at de to kommunene etter hennes mening sammen vil bli en robust enhet som også kan se fram til en betydelig vekst i årene framover.

- Er egentlig ålreit

Hennes partikollega Roy Hoøen høstet både smil og anerkjennelse fra salen da han tok ordet.

- Bjugningene er egentlig ganske ålreite folk, konkluderte Høyres Roy Hoøen med etter et innlegg som også gikk rett heim hos SVs Dagfinn Aune.

-Min ærbødige påstand

- Jeg var egentlig klar til å fremme et eget forslag, men etter å ha hørt Roy beskrive hvordan vi har det meste felles i Ørland og Bjugn vil jeg støtte Høyres forslag, sa Aune. SV-veteranen la til at det slettes ikke er hverdagskost at han finner det tjenlig å støtte forslag fra Høyre i lokalpolitikken.

- En sammenslåing av Ørland og Bjugn er best for oss, og min ærbødige påstand er at det er best for bjugningene også, sa Aune.

- Her vi hører heim

- Jeg føler at det er i Ørland-Bjugn vi hører heim, sa Finn Olav Odde (Sp) tidlig i debatten. Antydninger om et mulig ekteskap med kommuner sør for Trondheimsfjorden mente han er lite aktuelt i dag.

- Da skal det være på plass tunnel under fjorden først, mente Odde.

Vil ha tilbake Stjørna

Også Høyres Therese Eidsaune fant det betimelig å bidra til den gode stemningen i det for ørlendingene viktige møtet.

- I en sammenslåing med Bjugn synes jeg vi skal få tilbake det av gamle Stjørna som i dag ligger i Rissa, mente Eidsaune.

Andre alternativer

Etter et gruppemøte var det enkelt for ordfører Hallgeir Grøntvedt å håndtere selve voteringen. Alle som en i forsamlingen støttet forslaget om at en sammenslåing med Bjugn er det ørlendingene ønsker mest av alt. Deretter følger tre andre alternativer i uprioritert rekkefølge. De tre er en sammenslåing av kommunene som står sammen i Fosen regionråd, en sammenslåing av kommunene som er med i Kysten er klar, eller en stor kystkommune der Hitra, Frøya og flere kommuner sør for Trondheimsfjorden blir med.

Kontakter Bjugn

Etter møtet fastslo ordfører Grøntvedt at han snarest vil ta initiativ til et møte med sin ordførerkollega Ogne Undertun (Ap) i Bjugn for å legge fram det enstemmige vedtaket om at man ønsker å bli ett med Bjugn. Ordføreren er tydelig på at det denne gang ikke er lagt noen føringer om hvor ordfører og rådmann skal ha sine kontorer om det blir en sammenslåing. Tirsdag i neste uke skal kommunestyret i Bjugn ta stilling til det nye frieriet fra Ørland, eller vrake det til fordel for ønske om en annen kommunestruktur.

Ordfører Hallgeir Grøntvedt vil snarest informere kollega Ogne Undertun i Bjugn om at ørlendingene fortsatt ønsker å slå seg sammen med bjugningene. Foto: Skjalg Ledang