Barneverntjenesten er avhengig av at andre som er bekymret for et barns omsorgs- eller livssituasjon melder i fra til den kommunale barneverntjenesten.

Statsråder fra fire departement ber nå kommunene om å gjennomgå sine rutiner - Justis- og beredskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartemetet.

Statsrådene Bent Høie, Anders Anundsen, Solveig Horne og Torbjørn Røe Isaksen skriver blant annet i brevet:

«... Manglende meldinger til barneverntjenesten kan få svært alvorlige konsekvenser, spesielt for de barna som trenger barnevernets beskyttelse aller mest. Derfor svikter vi som samfunndersom barneverntjenesten ikke får vite om barn som lider. Vi har alle et ansvar for å sikre atbarneverntjenesten blir varslet i tide. Vi må se barna - og ha mot til å handle.Som privatpersoner har vi alle et moralsk ansvar for å melde fra til barneverntjenesten dersomvi er alvorlig bekymret for et barn ...»

Formål med brevet er å bidra til at alle ansatte i kommunene har tilstrekkelig kunnskap om meldeplikten og om mulighetene for samarbeid og kommunikasjon innenfor reglene om taushetsplikt.