Ikke alt som lå under juletreet falt i smak hos mottakeren. Da er det greit å kunne bytte – 3. juledag er den store byttedagen.

Etter nyttår kan det være for sent

Men hvor enkelt er det å få byttet gavene?

–  Ta med byttelappen, eller kvitteringen, til butikken. Du har vanligvis bytterett i romjula. Etter nyttår kan det være for sent, hvis det ikke står noe annet på byttelappen, sier regiondirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Hun legger til at man må huske å ta med originalemballasjen. Meningen er at butikken skal kunne selge varen igjen. Retten til å bytte kommer av langvarig praksis i handelsstanden, og butikken setter premissene for bytteretten din.

Ikke samme byttetradisjon

Når det gjelder gaver kjøpt på Internett er det andre forhold å ta hensyn til. Nettbutikkene har ikke etablert samme byttetradisjon som ordinære butikker har gjort. På den annen side kan du ha angrerett.

–  Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom frem til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Ingeborg Flønes.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.

Oppsummert er de beste bytterådene følgende:

  • Ta vare på originalemballasjen

  • Ta med byttelapp eller kvittering

  • Bytt i romjula

  • Internettgave? – Sjekk om du har angrerett