Ingeborg Refsnes og Anders Refsnes har fått Landbrukets kulturlandskapspris 2014 for den innsatsen de har lagt ned i kulturmiljøet Refsnes. Kulturlandskapsprisen utdeles av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Landbruksdirektør Tore Bjørkli overrakte utmerkelsen til prisvinnerne under det siste kommunestyremøtet i Rissa.

Med kulturlandskapsprisen ønsker Fylkesmannen å sette fokus på de verdiene som landbrukets kulturlandskap representerer. Samtidig ønsker han å gi en påskjønnelse til de som gjør en ekstraordinær innsats for landbrukets kulturlandskap i Sør-Trøndelag og på den måten er gode forbilder.

Kan sees på smarttelefon

Refsnes kulturmiljø har gått i fra å være et gjengrodd område til en perle. Her kan du vandre gjennom 9000 år historie med mange gode fortellinger. Fortellingene kan leses eller sees som en video. Området er helt unikt både i nasjonal og internasjonal sammenheng ved at det har eget trådløst WIFI-anlegg der du kan laste ned den visuelle fortellingen via en app på smarttelefon. Refsnes kulturmiljø er et resultat av grunneiernes fantastiske innsats og et godt samarbeid med Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Rissa kommune og Rissa Utvikling.

Overgrodd og gjenvokst

Kulturminnene på Refsnes hadde gradvis gjennom de siste 50 år blitt overgrodd og nedvokst av skog, og slik var det for inntil noen år siden. Da skiftet en iherdig grunneier, Anders Refsnes, fokus fra å planlegge hyttetomter til å slippe arkeologene og historikerne til et stort landbruksområde og legge til rette for formidling av viktige kulturminner. Stedet er lite egnet til annen jordbruksvirksomhet enn beite. Dette må være en stor del av forklaringen på at mange av kulturminnene her har overlevd i så bra stand til våre dager.

Stort engasjement

Både Anders Refsnes og nåværende grunneier, datteren Ingeborg Refsnes, viser stort engasjement og utfører et stort arbeid for å ivareta kulturminnene. Rydding av skog, samt sau og storfe på beite har åpnet området, slik at det i dag fremstår som svært godt skjøttet. Det er anlagt stier i området som holder standard for å ta seg fram med rullestol. Siden midten av 1990-tallet har Sør-Trøndelag fylkeskommune årlig renset fram gravrøyser og hustufter. Skoleklasser og 4H har bidratt.

Samarbeid

I sin begrunnelse for å tildele far og datter Refsnes prisen sier juryen: Refsnes kulturmiljø har takket være iherdig innsats fra grunneierne gått fra å være et gjengrodd landskap til et fantastisk miljø bygd på og rundt kulturminner fra en 9000 år lang historie. Kulturminnene har blitt avdekket gjennom en årelang prosess. Området fremstår i dag som et fremragende eksempel på bevaring og framtidsrettet formidling av kulturminner i Norge. Ressursgruppe miljø, som er jury for kulturlandskapsprisen, er enig med forslagsstiller Rissa Utvikling KF om at tidligere og nåværende grunneier, Anders Refsnes og datteren Ingeborg Refsnes, fortjener en påskjønnelse i form av Landbrukets kulturlandskapspris 2014. Dette er også en honnør til kommunen og fylkeskommunen siden dette er resultatet av et godt samarbeid mellom dem og grunneierne.