Hvor har det blitt av alle brushanene i Nord-Trøndelag?

Det er fylkesmannen i Nord-Trøndelag som stiller dette spørsmålet på sin hjemmeside.

Har kartlagt

Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) har i samarbeid med Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har kartlagt bestanden av brushane i fylket for årene 2010 til 2013. Gjennom om den har man fått bekreftet mistanken om at bestanden var i sterk tilbakegang.

Landsomfattende undersøkelser viser en bestandsnedgang på 80 - 90 prosent. Rundt 1990 ble den norske bestanden estimert til ca. 15.000 reproduserende hunner, mens den landsomfattende undersøkelsen i regi av Norsk Ornitologisk Forening i 2010 estimerte med et norsk bestand på 1100 - 1850 reproduserende hunner.

Skal overvåkes

HiNT sine undersøkelser bekrefter at nedgangen i Nord-Trøndelag tilsvarer den som har vært nasjonalt. På kun 11 spillplasser for brushane ble det dokumentert aktivitet fra brushane i perioden 2010 - 2013, og dagens bestand av brushane i fylket teller mellom 75 - 145 hunner.

På 1980-tallet hekket brushanen også i lavlandet flere steder i Nord-Trøndelag, mens i dag er dette kun dokumentert ved Leksdalsvatnet i Verdal.

Hvis denne nedgangen fortsetter vil den flotte brushanen være borte fra den nordtrønderske faunaen i løpet av noen tiår, og Nord-Trøndelag vil lide samme skjebne som flere andre fylker i Norge. Med bakgrunn i rapporten har HiNT og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag blitt enig om å starte et overvåkingsprosjekt for den gjenværende bestanden av brushane i Nord-Trøndelag fra og med 2015. Overvåkingen vil være i tråd med de anbefalninger HiNT ga i sin rapport.