Forslaget fra rådmannen om å innføre eiendomsskatt ble i dag, tirsdag, vedtatt på kommunestyremøte i Bjugn mot ni stemmer.

Avhengig av hvilken promillesats man bruker for innkreving av skatten vil innbyggere i gjennomsnitt måtte betale mellom 2500 og 3000 kroner i året. Det er ment å gi kommunen økte inntekter på åtte til ti millioner.

Les også: Slik skal Bjugn få budsjettet i balanse

- Foran et svart hull

Det var ikke en munter stemning på kommunestyremøtet da vedtaket ble fattet, og medlemmene brukte lang tid på å diskutere den økonomiske situasjonen Bjugn står overfor.

- Når ting blir vanskelig leter vi etter syndebukker, og det er vi alle. Vi har mange ganger blitt frarådet å gjennomføre vedtak fra administasjonen, men vi har gjort det likevel, enstemmig.

- Jeg ser at vi ikke får noe enstemmig vedtak på den forpliktende planen i dag, men vi må komme i gang med jobben for å få balanse i budsjettet. Vi kan ikke bare tegne et bilde av at vi står i foran et svart hull, og havne uti det, sa Bjugns nye ordfører, Ogne Undertun (Ap), i forkant av avstemmingen.

Dette var hans første kommunestyremøte som ordfører etter at han tok over etter tidligere ordfører Arnfinn Astad.

Les også: Her får Bjugn ny ordfører

- Ingen andre muligheter

Flere påpekte kommunestyrets ansvar for å rydde opp i den økonomiske situasjonen i kommunen.

- Det blir et problem når man bruker mer enn man har, men slik har det vært i Bjugn. Vi har brukt nokså mye penger de siste årene. Det har vært et flertall som har stått for disse investeringene, og da må vi være med å ta et ansvar for den situasjonen vi har. Jeg mener det går an å innføre eiendomsskatt i kommunen, men jeg håper vi har evne til å fange opp og ta vare på enslige som har en stor eiendom, sa Jarle Håbrekke (Krf).

- Vi må innføre eiendomsskatt. Jeg ser ingen andre muligheter enn å innføre det i tre år, sa varaordfører Hans Eide (Sp).

- En passiv tilnærming

Høyre-politiker Jan Vollan var blant representantene som protesterte mot forslaget.

- Å innføre eiendomsskatt for å dekke gammelt underskudd er en passiv tilnærming til fremtiden, sa han.

Liv Helen Strand (Frp) stilte seg langt på vei bak forslagene fra Høyre, og mente man heller burde se på å selge mer kommunal eiendom som hotellet, redusere inntekten til ordfører og rådmann på ti prosent, og kutte mer i kommuneadministrasjonen.

På møtet ble det også vedtatt at skolen og barnehagen ved Fagerenget i Lysøysund ikke nedlegges, slik tidligere foreslått av rådmannen, men at kommunen i stedet skal spare 2,6 millioner innenfor oppvekstsektoren neste år.