FBRT har formelt eksistert sia mars 2011, men overgangen til ei helt interkommunal tjeneste mellom kommunene Åfjord, Roan, Bjugn og Ørland har vært i drift sia mai 2012.

Kommunesentrene i de fire kommunene har sine stasjoner i behold og dessuten finnes det stasjoner på Storfosna, Lysøysund, Stokksund og Bessaker. Om lag 80 brannkonstabler er tilknyttet stasjonene. Seks personer er fast tilsatt ved FBRT, og tre av disse er feiere.

Tilsyn

Tilsyn med det som kalles særskilte brannobjekter er ett av arbeidsområdene til det interkommunale brannvesenet på Fosen. Samarbeidet skriver seg fra før dannelsen av FBRT. Rundt begynnelsen av forrige tiår reagerte Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) på at det ikke var kommet inn tilsyn fra alle kommunene i landet. Fosen var ikke noe unntak. De gikk ut og anbefalte kommunene å samarbeide om tilsyn. Fosenkommunene opprettet ei interkommunal ordning fra 2004. Da var også Leksvik, Rissa og Osen med. Ørland hadde den gangen også ansvaret for tilsyn med de om lag 150 objektene.

Rapport

FBRT har ifølge brannsjefen to ansatte som reiser ut for å holde tilsynene. Uthus anslår at den ene av dem tar unna om lag sytti- til åtti prosent av objektene. Det som blir funnet blir rapportert videre til DBE. Disse særskilte objektene deles inn i kategoriene A,B og C. Overnattingssteder, samfunnshus, skoler, barnehager, museer og lokalene til produksjonsbedrifter er det som kan sorteres inn under benevnelsen særskilte objekter.

– Vårt ansvar er ganske enkelt å tilse at alt er etter forskriftene, sier Uthus.

Feilfunn

Uthus forteller at når de kommer til et anlegg som er bygd for mange år sia, så finner de alltid noe å bemerke. Samtlige anlegg skal ha vært gjennomgått årlig sia 2003. Funnene kan være alt fra manglende dokumentasjon til mangler ved slukkeutstyr eller alarmer.

– Det har blitt stadig bedre, og det gjelder særskilt næringslivet, sier Uthus.

Han sier det hender de kommer over avvik som har oppstått rundt tida for tilsynet. Seinest mandag fikk de inn melding fra ei bedrift som hadde hatt merknader på brannvarslingsanlegget.

Bevissthet

Brannsjefens inntrykk er at alle bedrifter på Fosen tar dette med brannsikkerhet på alvor. Reaksjonsformen ved funn varierer rimelig nok med alvorlighetsgraden av funnet. Handler det for eksempel om blokkering av evakueringsveger, vil det som oftest bli forlangt at det blir ordnet straks. Hvis slike avvik ikke blir lukket, kan branntilsynet gå til det skritt å stenge en bedrift. En annen reaksjonsform er dagmulkter.

– Det har ikke skjedd ennå, sier Uthus.

Ved mindre alvorlige avvik kan tilsynet be objekteieren om å lage en plan for utbedring. Dette har det vært flere tilfeller av. Eierne av objekt har også høve til å anke en avgjørelse fra branntilsynet, men det skjer sjelden.