Rådmannens forslag til økonomiplan for 2015 – 2018 samt budsjett for neste år skal behandles i formannskapet 2. desember og deretter i kommunestyremøte 16. desember.

- Nødt til å nedbetale gammel gjeld

Nedleggelse av Fagerenget i Lysøysund og innføring av eiendomsskatt i hele kommunen fra 2016 til 2018 er blant tiltakene rådmannen foreslår for å få Bjugn kommune ut ROBEK, et register hvor kommuner i økonomisk ubalanse må ha godkjenning fra Fylkesmannen for å ta opp lån eller inngå langsiktige leieavtaler.

Tor Langvold peker på at kommunen blant annet er nødt til å nedbetale gammel gjeld fra 2011 og 2013 på omtrent 9,8 millioner kroner.

- Hvis vi oppnår balanse i budsjettet er vi ute av ROBEK i løpet 2017 eller -18, sier Tor Langvold, rådmann i Bjugn kommune.

Går mot null til tre millioner i underskudd

Tidligere i år så det ut til at kommunen ville gå med et underskudd på cirka 10 millioner kroner, men kommunen ventet å hente inn dette mot slutten av året.

- Vi har hatt en høyere skatteinngang enn budsjettert, og slik det ser ut nå kan det hende vi går i null eller ender opp med et underskudd tre millioner, sier rådmann Tor Langvold.

Først i januar vil de endelige tallene regnskapstallene for 2014 være klare.

Her er rådmannens forslag til innsparinger og økte inntekter:

* Legge ned Fagerenget fra august 2015, og overføre elevene til Vallersund oppvekstsenter – forventet innsparing er fem årsverk

* Eiendomsskatt i 2016 – 2018 - 10 millioner årlig i økte inntekter

* Slå sammen anlegg og drift og areal til en enhet og redusere enheten med to årsverk

* Redusere PRO (Pleie, rehabilitering og omsorg) med to årsverk

* Renhold – forventet årlig innsparing på én million kroner

* Vaktmestertjenesten - forventet årlig innsparing på én million kroner

* Reduksjon av ett årsverk i rådmannsfunksjonen

* Vurdere å avslutte noen prosjekter tidligere enn beregnet der den kommunale egeninnsatsen er på 50 prosent eller mer.