Rissa kommune har i lengre tid signalisert at de ønsker å starte en prosess med naboen Leksvik om kommunesammenslåing. I Leksvik har det politiske miljøet langt ifra vært like entydig. Denne uken har det blitt arrangert to folkemøter; Et på Leksvik videregående skole og et på Vanvikan samfunnshus. Temaet har vært kommunestruktur og kommuneplanarbeid. Ikke uventet skaper begge temaene engasjement, men det virker å være mest sprengstoff i diskusjonen om kommunesammenslåing.

Ungdomsskoleelever

For Leksvik kommune handler det nå om å ta et veivalg. Valget står mellom å se innover eller utover. Rissa eller Inderøy. Mens gjennomsnittsalderen var relativt høy på folkemøtet i kommunesenteret Leksvik tirsdag denne uka, stilte flere ungdommer opp i Vanvikan. Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) opplyser at 123 personer møtte opp torsdag kveld.

- Det var et helt bord med ungdomsskoleelever. Det er gledelig. Ellers er jeg selvfølgelig kjempefornøyd med oppmøtet, sier han.

Stemning for Rissa

Strøm forteller at politikerne har mottatt flere skriftlige tilbakemeldinger fra grupperinger i Vanvikan. I tillegg kjente han selv på de muntlige tilbakemeldingene fra salen torsdag kveld.

- Det er temmelig entydig i Vanvikan. Dette er kanskje ikke overraskende. Slik jeg oppfatter det, virker det som om 90 prosent synes Rissa er et greit valg. Resten mener en sammenslåing av Rissa og Leksvik blir for lite, og mener man må tenke på hele Fosen som én kommune, oppsummerer ordføreren.

Nye folkemøter i januar

Strøm kommer også med et spark i siden til de som mener han har snakket for mye om Leksviks mulige samarbeidspartnere i en kommunereform.

- Enten man vil det eller ikke, så må vi diskutere retningsvalg nå. Hvem skal vi søke et tettere samarbeid med? Samme om vi diskuterer legevakt, videregående skole, hurtigbåttilbud eller næringsliv, så kommer vi inn på hvilken retning Leksvik kommune bør gå i forhold til fremtidens kommunestruktur. Vi slipper ikke unna dette, og jeg vil gjerne vite hva folk mener, sier han.

Strøm sier at fremtidig samarbeidspartner for Leksvik vil bli et hett tema på neste kommunestyremøte.

- Retningsdiskusjonen vil bli ganske betydelig. Om det blir fattet vedtak om dette på samme møte, er jeg ikke sikker på, sier Sp-veteranen.

Han sier at Leksvik kommune legger opp til nye folkemøter i janaur. Da vil kommuneplanarbeidet og kommunestruktur være tema.

Ifølge Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) var 123 personer til stede på folkemøtet i Vanvikan. Foto: Leksvik kommune