Soldatene skal benyttes til trening og opplæring av irakiske styrker.

- Irak har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til å bekjempe ISIL. Norge har en lang tradisjon for å stille med militære bidrag når det er nødvendig. Noe må gjøres, og Norge skal nå bidra betydelig, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Treningssenter i Erbil

Det norske bidraget vil bestå av 120 soldater i ett år, men dette kan bli forlenget.

- Vi tar sikte på å delta ved et treningssenter i Erbil, samt med rådgivning og støtte til en irakisk sikkerhetsstyrke i Bagdad-området. Vi vil i begge tilfeller samarbeide tett med andre allierte bidragsytere. Formålet med bidraget er å styrke Iraks evne til å ivareta landets egen sikkerhet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i pressemeldingen.

- For tidlig

Fosna-Folket var torsdag kveld i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter (FOH). FOH sier at saken foreløpig ligger på politisk nivå og hos forsvarssjefen. - Er det aktuelt at soldater fra Ørland hovedflystasjon (ØHF) kan bli benyttet i oppdraget?

- Generelt sett er det for tidlig å si nøyaktig hvilke kapasiteter som skal brukes. Senere vil vi bli involvert, for sjef i FOH er den som har ansvaret for alle norske styrker som er i operativ bruk. Når oppdraget blir konkretisert, så ser vi mer på hvilke styrker som er tilgjengelig, og hvem som er relevant, sier kaptein Brynjar Stordal, presseoffiser ved FOH.- Det er for tidlig for oss å si noe om noen som jobber ved ØHF vil delta i disse operasjonene, sier presse- og informasjonsrådgiver ved ØHF, Sigurd Tonning-Olsen.Ble vurdert i et tidligere oppdrag

Det er grunn til å tro at dersom mannskapet i dette oppdraget skal flys ned med Hercules, vil Ørland-soldater bli vurdert som styrkebeskyttelse. I forbindelse med utviklingen i Nord-Irak, som FN betegner som en humanitær katastrofe, sto et Hercules-fly på beredskap og var klar til å fly nødhjelp til Erbil i Nord-Irak. Dette etter Den islamske statens framstøt i store områder.