Senterpartipolitikeren sier de sikter å få løst utfordringene i forhold til kvaliteten på drikkevatnet til dem som er tilknyttet vassverket innen overskuelig framtid.

– Jeg håper vi snart kan lukke dette kapitlet, sier Grydeland.

Rutineundersøkelse

Det var en rutineundersøkelse ei tid tilbake som avdekket at vatnet hadde for høge verdier av bly. Det er driftsoperatør Geir Halvorsen i Roan kommune som har ansvaret for oppfølginga av prosjektet. Fredag var det borerigg på plass for å bore etter grunnvatn i grenda Sumstad der det aktuelle vassverket ligger.

Ordføreren sier det er drikkevannsforskriften som setter ei grense for hvor mye bly vatnet kan inneholde. I Sumstads tilfell er innholdet så høgt at Mattilsynet fraråder at abonnentene ved vassverket drikker vatnet eller bruker det til matlaging inntil de får akseptable målinger.

Giftig

Bly er et tungmetall som i de rette forbindelsene er giftig og tilført i store doser vil det samle seg opp i kroppen. Spesielt utsatt er barn og fostre. Tungmetallet slår inn negativt på en lang rekke organer. Nervesystemet, nyrene og dannelse av blod er blant de funksjoner som påvirkes. Det vil også kunne hemme barns fysiske og mentale utvikling.

– Dosene folk har fått i seg i Sumstad er neppe så store at de har hatt innvirkning på folkehelsa i området, men grenseverdiene er satt lågt for at en ønsker å være føre var, sier Grydeland. Det skal ikke være hundre prosent avklart om blyet er noe som er til stede fra kilden, eller om det kan være ledningsnettet som er årsak til forurensinga.