Juryen for Trøndersk natur- og miljøpris har bestemt at prisen for 2014 tildeles Ørland kommune. Ørland er en liten kommune med stort press på arealene, blant annet knyttet til den nye kampflybasen, men til tross for dette har kommunen vist at de ønsker og ikke minst evner å ta vare på natur- og friluftsområder.

Det framkommer i ei pressemelding fra Naturvernforbundet i Trøndelag.

Rusasetvatnet

Juryen har lagt spesielt vekt på kommunens arbeid for å bringe Rusasetvatnet tilbake. Rusasetvatnet har tidligere vært drikkevannskilde og et viktig område for biologisk mangfold, ikke minst for det rike fuglelivet, men har gjennom ulike inngrep blitt tørrlagt. Kommunen er nå godt i gang med restaureringen og skal bringe vatnet tilbake med et vannspeil på 250-300 dekar.

Kommunen har også sørget for tilrettelegging slik at natur- og friluftsområder er tilgjengelig og folk kan oppleve det rike fuglelivet i kommunen. Dette gjelder blant annet etableringen av Grande amfi og Hovsfjæra amfi.

Juryen har også merket seg diskusjonen rundt bevaring av Brekstadbuka og ser det som svært positivt at kommunen jobber for en bevaring også her, til tross for det arealpresset kommunen opplever.

En verdig vinner

Juryen mener at kommunen gjennom sitt arbeid med natur- og friluftsområder er en verdig vinner av er av Trøndersk natur- og miljøpris for 2014 og håper at prisen vil være en inspirasjon både for det videre arbeidet i kommunen. Dette gjelder blant annet arbeidet med Brekstadbukta, og også for andre kommuner som kan se at det ikke er noen motsetning mellom en aktiv utviklingspolitikk og bevaring og restaurering av viktige natur- og friluftsområder, tvert i mot vil slike områder gjøre en kommune attraktiv.

Gjennom de grepene Ørland har tatt ser det ut som om kommunen er bevisst at bolyst og trivsel basert på gode naturverdier må stå sentralt for å bli en god og attraktiv vertskommune.

Juryen mottok i år sju forslag på enkeltpersoner og organisasjoner. Juryen vurderte flere av disse som aktuelle mottakere av prisen, men valget falt altså på Ørland kommune.

Deles ut i helga

Prisen deles ut under Naturvernforbundet i Trøndelags jubileumskonferanse – Hva gir naturen oss?, som går av stabelen førstkommende lørdag på statens hus. Prisutdeling ca. kl. 15:30 – 16:00. Foruten prisutdelingen blir det foredrag med blant andre Asbjørn Moen, Heidi Sørensen og Anders Todal Jensen samt en debatt om matproduksjon der lederne i Naturvernforbundet, Bondelaget og Norske reindriftssamers landsforbund deltar.Juryen har i 2014 bestått av Ottar Michelsen og Per Aunet.