I forbindelse med etableringen av kampflybasen på Ørlandet, er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) delaktig i arbeidet.

– Det vi har gjort, og ofte gjør i slike situasjoner, er at vi lager trusselvurderinger. Vi kan også gi rådgivning i forhold til bygg som skal settes opp. Dette er også noe Forsvaret kan gjøre selv til en viss grad, så kan vi bistå med terrortrusselvurderingen, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.PST har blant annet utarbeidet flere risiko- og sårbarhetsanalyser ved basen.Det blir et strategisk punkt i landet, mener seniorrådgiveren om kampflybaseetableringen.

– For tidlig å si

I dag har PST blant annet et avdelingskontor i Trondheim. Bernsen forteller at det foreløpig ikke er noen planer om et lokalkontor på Ørlandet i forbindelse med kampflybasen.

– Kan det være aktuelt i framtida? – Nå er det en politireform på gang, som regjeringen ikke har landet, så det er for tidlig å si noe om.– Mykere mål

– Er det grunn til å tro at terrortrusselen ved basen økes når kampflybasen er et faktum?– Det blir vanskelig å si noe om. Om man ser på terrorhendelser i Vesten, så er det ikke militærbaser som har vært målet, og som har vært hardest rammet. Da er det mykere mål som har vært fokuset, avslutter Martin Bernsen i PST.

«Skjerpe årvåkenheten»

I fjor ble terrorberedskapen ved norske militærleirer hevet:

«Forsvaret innførte torsdag 7. februar 2013 terrorberedskap på laveste nivå ved samtlige militærleirer i Norge. Bakgrunnen er en generell trusselvurdering, og det er ingen dramatikk i dette.

Forsvaret har i henhold til det gjeldende planverket hevet terrorberedskapen ved norske militærleirer til nivå Alfa på bakgrunn av en generell trusselvurdering.