For første gang er det er felles visitas for Bjugn og Ørland menigheter.

Programmet i den enkelte menighet har noen begrensninger, men det er flere fellesarrangement der alle kan delta.

Biskop Tor Singsaas har besøkt Ørland og Bjugn flere ganger; ikke minst under Kystkulturdagene for to år sia. Men det er hele tolv år sia Bjugn hadde den formelle visitasen høsten 2002, Ørland fikk besøk i 2003. Begge med biskop Finn Wagle.

Nærvær

Biskopene har det kirkelige tilsyn med menighetene i sitt bispedømme. Det har både en kvalitetssikringsfunksjon og en rådgivende funksjon. Men først og fremst skal det være til inspirasjon. I det nye reglementet fra 2012 står det at en slik visitas har som formål «å legge forholdene til rette for aktivt engasjement og stadig fornyelse i folkekirken i Norge». Dette skjer ved å «støtte, inspirere og veilede menigheter og ansatte, og å gjøre kirkens nærvær synlig i lokalsamfunnet».

Kontakt

Det vil bli interne felles samlinger med ansatte og Menighetsråd, samt kontakt med kommunens ledelse i begge kommuner. Det blir mer utadrettede opplegg som inspirasjonssamling for frivillige medarbeidere, kontakt med kulturlivet og skolen. Det er ikke uvanlig at biskopen møter bedrifter eller lignende. I Ørland vil han møte Støygruppa Ørland. I Bjugn blir det Fosenhallen som besøksarena.

Etter møter og samtaler med menighetsråd og alle ansatte, åpnes det for felles samling med alle frivillige i kirkelivet i Haugleik i Ervika onsdag kveld.

Oppsummering

Kveldsgudstjeneste i Jøssund kirke torsdag 23. oktober blir verdt å besøke. Her skal blant annet konfirmantene delta. Felles avsluttende visitasgudstjeneste blir i Ørland kirke søndag 26. oktober. Etter gudstjenesten der blir det en samling der biskopen har en oppsummering av besøket. Der kommer han med utfordringer for arbeidet videre.

Biskopen utarbeider en visitasrapport som prosten senere tar opp med stab og menighetsråd. Den vil nok inneholde utfordringer både til Menighetsråd, ansatte, bispekontor og de kommunale myndighetene. I forkant av visitasen skal det utarbeides rapporter fra kirkeverge og sokneprest og Menighetsråd som best mulig beskriver kirkens situasjon i Bjugn.