Tertialrapporten legges fram for formannskapet tirsdag denne uka. Kommunen har havnet på ROBEK-lista. I tida framover må lokalpolitikerne enten finne nye inntektsmuligheter, eller skjære ned på drifta. I inneværende år viser tertialrapporten som nå er lagt fram, et overforbruk på åtte millioner kroner. En av tiltakene for å komme økonomisk på rett kjøl som politikerne må vurdere er eiendomsskatt.

Avvik

–  Vi har håp om å redusere avviket betydelig innen året er omme og vi håper å komme vesentlig bedre ut, sier økonomisjef Geir Aune.

I samme møtet skal økonomiplana for neste år tas opp.

– Vi holder på å legge om kurse, og det er et mål å komme ut av ROBEK, sier Aune.

Økonomireglementet fordrer at det skal rapporteres minst to ganger i løpet av året. Bjugn kommune har kommet med sin andre rapport. De rapporterer etter henholdsvis fire og åtte måneder.

Reduksjon

Driftskostnadene ligger 8,0 mill. kroner over budsjettet.  Finans og overføringer ligger relativt på budsjett. De forventer å redusere denne overskridelsen fram mot årsskiftet.

– Vi kommer fortsatt til å ha et underskudd når vi nærmer oss slutten av året, men det vil bli mindre, kommenterer økonomisjefen. Han beregninger tyder på at kommunesektoren får en svikt i skatteinngangen i forhold til prognosene i statsbudsjettet.

– Vi har foreløpig en god inngang, men vil få en viss svikt i inntektsutjevningen og har beregnet en forventet inntektssvikt på mellom en og to millioner kroner, slår Aune fast.

Kutte drift

Bjugns dilemma er at kommunen har en positiv utvikling i befolkningsgrunnlaget. Det gir økte overføringer på sikt, men det medfører også større etterspørsel etter tjenester. Konklusjonen er at driftskostnadene må reduseres og bringes på linje med budsjettet. Høgt sykefravær innen enkelte områder bidrar med å øke utgiftene.

– Det jobbes systematisk og målrettet i hele organisasjonen med dette. Det er også et høyt press innen tjenesteområdet som gir økte utfordringer på enkelte enheter, påpeker Aune i sin redegjørelse til formannskapet.

Skatteinngang

Et annet dilemma for dem som steller med økonomien i Bjugn er at en økt skatteinngang kan gi nedgang i overføringene.

– Vi har en skatteinngang som ligger over budsjettet, men dersom vi får en bedre inngang enn landsgjennomsnittet, vil vi bli «straffet» gjennom inntektsutjevningen, skriver Aune i sitt saksframlegg. Reduksjon i arbeidsgiveravgiften er nok en joker som Aune ennå ikke har klart å beregne effekten av.

Hvordan en skal komme i mål er det ifølge Aune opp til politikerne å bestemme. De må blant annet bestemme seg for om de skal ha en midlertidig innføring av eiendomsskatt som skal vare i tre år.