Planen, som i dag fredag ble lagt ut på høring, tar for seg flere forhold som kan komme i fonflikt med interessene for verneområet.

Øvelsestider og flytider

Fugl og kampflybasen er ett av punktene:

«Ørland flystasjon ligger nært Hovsfjæra, og pr 2013 gjennomføres det militær virksomhet både av operativ og ikke-operativ art. Aktiviteten frem til nå har påvirket området spesielt i form av støy, men det har ikke vært til større skade for fuglelivet. I 2012 ble det bestemt at Ørland blir hovedbase for kampfly i Norge. Ørland vil være den eneste basen med F-35, og i tillegg være eneste base med NATO overvåkningsfly samt internasjonalt treningssenter og base for 330 skvadronen.

Grunnet dårlig kunnskapsgrunnlag på om økt flystøy vil påvirke verneverdiene i Hovsfjæra er det behov for et overvåkningsprogram for å tette dette kunnskapshullet. Slike undersøkelser må komme i gang raskt. I tillegg må det også vurderes avbøtende tiltak og sikring av kompensasjonsareal.

Grandefjæra naturreservat vil helt klart være det verneområdet som blir mest påvirket av økt flyaktivitet i områder da det ligger innenfor de foreslåtte utflygningsmønstrene. Men Hovsfjæra, sammen med verneområdene Innstrandfjæra og Kråkvågsvaet, vil også bli påvirket da mange av de samme fuglene som benytter Grandefjæra også oppholder seg i de andre 3 verneområdene. Det er stor usikkerhet om fuglene bare vil forflytte seg fra Grandefjæra til et av de andre områdene, eller om de vil forsvinne helt fra Ørland våtmarkssystem.

Med bakgrunn i dagens kunnskap anbefaler Fylkesmannen om at følgende skadebegrensningstiltak konkretiseres før basen tas i bruk (in situ skadebegrensning):

* Øvelsestider og flytider knyttes opp til tider på dagen og året da en av erfaring vet at det er lite fugl i våtmarksområdene.

* Fugl/fly kollisjoner: jobbe frem til gode løsninger for å begrense kollisjoner mellom fugl og fly der avliving og skremming er siste utvei.

* Foring av fugl vekk fra flybasen. Kornproduksjonen rundt baseområdet og tilliggende jordbruksareal bør unngås, da kornåkre er attraktive matområder for fugl store deler av året.»

Les hele forvaltingsplanen for Hovsfjæra her!

Fylkesmannen startet opp med denne planen i 2009. Forvaltningsplanen beskriver verneverdiene i området og utfordringer knyttet til forvaltning av området. Høringsfristen er satt til 25.november i år.

Forslag til forvaltningsplan for Hovsfjæra fuglefredningsområde er nå sendt ut på høring til berørte grunneiere, myndigheter, organisasjoner og kommune.