Direktør kampflybase i Forsvarsbygg, Olaf Dobloug, er tydelig på at entrreprenører som får kontrakter knyttet til utbyggingen av fasiliteter for F-35 ved kampflybasen i Ørland må benytte norsk arbeidskraft. Årsaken er at etter hvert som kontraktene tildeles, så vil det rett og slett ikke være tid til å foreta en tidkrevende sikkerhetsklarering av arbeidstakere fra andre land.

fosna-folket.no møtte Dobloug før han deltok under åpningen av LOs konferanse om ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet på Brekstad i dag.

Forsvarsbygg er opptatt av å spille på lag med blant annet LO under hele byggeprosessen for å sikre at alle ansattelsesforhold er i tråd med lovverket.

-De som får kontrakter kan ha maksimalt to ledd med underentreprenører, sier Dobloug. Dette skal også bidra til å sikre at det er oversiktlige forhold med hensyn til arbeidsavtaler for den enkelte.

Doblog forteller at Forsvarsbygg ser ryddige og lovlige arbeidsforhold som et alvorlig tema, men legger til at Forsvarsbygg har erfaring fra blant annet byggingen på Rena. Forsvarsbygg har også lagt opp til et godt samarbeid med arbeidstilsynet, skatteetaten og politiet, i tillegg til LO og verneombud.

Kontraktene som så langt er tildelt av Forsvarsbygg omhandler prosjekter i det som omtales som administrativt område på flybasen. Dette er oppdrag som har gått til lokale entreprenører, og som ikke har krevdt særskilt sikkerhetsklarering.

Framover vil imidlertid kontraktene dereie seg om fasiliteter for F-35, og disse vil kreve en høyere sikkerhetsklarering.

- Det er anledning til utlendinger å være med, men i praksis blir det ikke tid til sikkerhetsklarering. Entreprenørene må bruke norske ansatte, sier Dobloug til fosna-folket.no.